Jakub Forgács Krimi

Kauza odobratia dobývacieho priestoru na ťažbu mastenca: Slovákom vraj hrozia medzinárodné zatykače!

V kauze odobratia dobývacieho priestoru na ťažbu mastenca v Gemerskej Polome môžu USA vydať medzinárodné zatykače na slovenských občanov. Povedal to Wolfgang Rauball, predseda predstavenstva spoločnosti EuroGas.

Ilustračný obrázok k článku Kauza odobratia dobývacieho priestoru na ťažbu mastenca: Slovákom vraj hrozia medzinárodné zatykače!
Zdroj: TASR

Tá žiada od Slovenskej republiky odškodnenie v sume 3,2 miliardy USD. Dôvodom má byť, že jej dcérska spoločnosť Rozmin mala prísť v roku 2004 nelegálne o ložisko mastenca v Gemerskej Polome.

„EuroGas má 30 000 majiteľov akcií a je americkou verejne obchodovateľnou spoločnosťou. Pokiaľ je takáto korporácia kdekoľvek na svete poškodená nelegálnym konaním, vyšetrovaním sa zaoberá aj americká jurisdikcia, ktorá môže vydať aj medzinárodné zatykače,“ dodal Rauball, ktorý nateraz nepotvrdil, či niektorý z amerických federálnych súdov už uvalil medzinárodný zatykač na bývalých zástupcov slovenského rezortu hospodárstva, ktorí mali figurovať v tejto kauze. V takom prípade by mohla americká strana požiadať Slovensko o súčinnosť a spoluprácu pri zatýkaní. Podobným prípadom bol v marci tohto roku americký zatykač a následné zadržanie ukrajinského oligarchu Dmytra Firtaša vo Viedni, prepusteného napokon na rekordnú kauciu 125 miliónov eur.

Rauball v tejto súvislosti potvrdil, že Slovensko má na stole písomné ultimátum. Ak nedôjde k mimosúdnej dohode do 24. júna, kauza sa skončí arbitrážou. „Pokiaľ nedôjde k mimosúdnej dohode s predstaviteľmi SR, všetky dôkazy o tom, že odobratie ložiska v roku 2004 bolo cieleným korupčným úmyslom, vrátane ich zdroja predložíme na arbitráži na pôde Medzinárodného strediska pre riešenie investičných sporov (ICSID) vo Washingtone,“ dodal Rauball.

V súvislosti s podaním žaloby dostala SR od EuroGasu jedno ultimátum, ktoré vypršalo 31. januára 2014. Ministerstvo financií (MF) SR tesne pred ním poslalo list, ktorý mal podľa Rauballa naznačiť vôľu slovenskej strany dospieť k urovnaniu sporu a nateraz oddialil možnú arbitráž. „Štyri mesiace výmeny korešpondencie s Ministerstvom financií SR a jedno spoločné stretnutie vo Viedni už hodnotíme ako snahu slovenskej strany ťahať čas, a nie hľadať konštruktívnu dohodu,“ zdôraznil Rauball.

EuroGas hrozí SR arbitrážami už od roku 2010. Za zmarenie investície v Gemerskej Polome žiadala najskôr v roku 2011 odškodné 500 miliónov eur. O rok sa k nároku na odškodné pridala aj spoločnosť EuroGas Inc., ktorá je registrovaná v USA. Celková suma požadovaného odškodného sa vyšplhala na 1,65 miliardy USD. EuroGas argumentoval porušením práv vyplývajúcich z dohody medzi ČSFR a USA o vzájomnej podpore a ochrane investícií z roku 1991. Ministerstvo financií SR však vlani poprelo, že by nastalo akékoľvek porušenie tejto dohody.

Ložisko mastenca v Gemerskej Polome, o ktoré sa vedie spor, objavili náhodou v roku 1985 pri hľadaní cínu. Tamojší mastenec sa vyznačuje vysokou čistotou, odborníci považujú gemerské ložisko za jedno z najvýznamnejších na svete. V súčasnosti je najväčším producentom v ťažbe mastenca Čína, významné ložiská sú aj v USA, Brazílii a Indii, z európskych štátov výraznejšie prispieva k svetovej produkcii Fínsko. Vzhľadom na široké priemyselné využitie mastenca, hlavne vo farmaceutickom, chemickom, kozmetickom a papierenskom priemysle, spotreba aj dopyt po tejto surovine na trhu neustále rastú.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM