Peter Simon Správy

Kalmi (37), otužilec z Rožňavy: Nie je to len skok do ľadovej vody!

Otužilci si postupne privyknú aj na extrémny chlad. Pozrite si, čo nám prezradil o svojej záľube Rožňavčan Kalmi Bodnár.

Ilustračný obrázok k článku Kalmi (37), otužilec z Rožňavy: Nie je to len skok do ľadovej vody!
Zdroj: Dnes24.sk

S otužovaním začal len nedávno, presnejšie 21. septembra 2017. Postupne však svoje hranice posúva v pred. Rožňavčan Kalmi Bodnár nám prezradil, prečo sa rozhodol čas tráviť v poriadne studenej vode a pripojil aj zopár rád pre tých, ktorí s tým chcú začať.

Kalmi na úvod prezradil, že sa o otužovaní dočítal a zistil, že forma otužovania pomáha zvýšiť obranyschopnosť organizmu a zažiť pocit, ktorý sa nikde inde nedá.

„Chodím na okolité rieky, jazerá a vodné nádrže s kamošmi a aj jednou kamarátkou. Sú rôzne metódy otužovania, no ja som začal s touto najjednoduchšou. Podľa mňa sa otužovať môže každý, avšak ako som sa dočítal, nemal by byť chorý aspoň jeden mesiac dozadu. Určite treba začať doma studenou sprchou alebo studeným kúpeľom na pár minút a základ je v pravidelnosti,“ hovorí pre náš web Kalmi.

Doplnil, že by to malo byť približne 3–4× týždenne. „Ja osobne som vošiel hneď do vody bez váhania na 3 minúty, no vtedy mala voda 9–10°C, studená tečúca voda z vodovodu má 14–17°C. Zatiaľ som bol maximálne v štvorstupňovej vode. Otužovanie je dobré z viacerých hľadísk, úplne pri tom človek zabudne na každodenné problémy, stres a rôzne nepríjemné myšlienky. Pôsobí to úžasne na cievny systém a pokožku. Veľmi rýchlo sa regeneruje zaťažené a unavené svalstvo a je pri tom dobrá zábava,“ doplnil s úsmevom Kalmi Bodnár.

Cieľ má jednoduchý, a to naučiť sa postupne plávať v studenej a ľadovej vode, aby mohol niekoho, keď bude potrebné zachrániť, a prípadne sa zúčastniť nejakého zaujímavého zimného preteku. „V zime sa ešte chcem naučiť behať bosý po snehu, čo je ďalší level otužovania. Najprv som sa chodil otužovať sám a teraz sme už piati. Evidentne nás to baví. Všetko je o vystúpení z komfortnej zóny a chuti zažiť niečo nové,“ povedal na záver Kalmi.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM