Peter Simon Správy

Juraj Nagy otvorene o svojom živote: Základom je nevzdávať sa!

Juraj Nagy mal po vážnom úraze hlavy dve možnosti. Buď sa na všetko vykašle a ostane ľutovaným, alebo sa postaví na nohy a začne žiť. On si vybral život a tým to všetko začalo. Prečítajte si ROZHOVOR.

Ilustračný obrázok k článku Juraj Nagy otvorene o svojom živote: Základom je nevzdávať sa!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes.24/IDS BK

Vo štvrtok, 17. novembra 2016 v podvečerných hodinách predstavilo Gemerské osvetové stredisko v Rožňave druhý z trojice rozhovorov nesúcich názov „Medailón osobnosti Gemera“.

Ústredným hosťom druhého večerného rozhovoru bol Juraj Nagy. Poslanec Košického samosprávneho kraja, predseda združenia Gemerských remeselníkov a hlavne človek plný energie, optimizmu a životnej sily. My sme ho pri tejto príležitosti vyspovedali. Nám prezradil, čo prežíval v ťažkých časoch svojho života, ale aj to, čo mu dodávalo silu.

Večerom sprevádzala hudobná produkcia rožňavského klaviristu Arpáda Farkaša. Atmosféru podujatia spestrila výstava obrazov amatérskej výtvarníčky Moniky Vozárovej z Dobšinej. Sviatočný Medailón osobnosti Gemera ponúkol prítomným nielen osobné stretnutie s človekom, ktorý silou svojej vôle zmenil osud ale aj bezprostredný kontakt s gemerským umením. V druhej fáze programu sa uskutočnilo premietanie filmu o živote Juraja Nagya s názvom Sochy ukryté v stromoch (Szoborfák).

Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes.24/IDS BK

„Som príjemne prekvapený, je to veľmi dobrý pocit že som mohol byť pozvaný, no v prvom rade mi stále chýbajú tí veľkí ľudia ako pedagógovia a takzvaní papaláši, ktorí by nám mali byť ozajstným vzorom namiesto mňa, ale napriek tomu som poctený byť osobnosťou nášho regiónu, hoci som len obyčajný dedinský človek,“ hovorí pre náš web Juraj Nagy.

Ako dodal, osobne sa nepovažuje za žiadnu osobnosť, svoju činnosť však vykonáva s pokorou. „Možno aj preto som zostal nažive po tých veľkých úrazoch, aby som sa svojej činnosti mohol naďalej venovať. Som pyšný na náš región, na ten náš Gemer,“ hovorí Nagy.

Ako nás informoval, pred úrazom sa venoval rezbárčeniu. Keď sa mu stal vážny úraz hlavy, tak si povedal, že sa nemôže vzdávať, musí sa postaviť a pokračovať ďalej. Ľuďom chce ukázať, že aj takto sa dá žiť a zachovávať kultúru Gemera. „Organizujeme predovšetkým domáce aktivity, remeselnícke tábory a aktivity, ktoré hlavne vystihujú náš Gemer. V Krásnohorskej Dlhej Lúke, kde žijem a pôsobím mame plány vytvoriť bustu pre grófa Dionýza Andrássyho, z dôvodu že sa v našej obci narodil, tak sme sa rozhodli že ju pre neho vyrobíme na jeho počesť. Ďalej chceme určite pokračovať v aktivitách, ako organizovanie jarmokov a taktiež menšie trhy a ďalšie iné,“ prezrádza remeselník Juraj Nagy.

Po úraze nezostal ležať ale začal bojovať. Jeho pocity boli zmiešané. „Keď sa mi stal úraz a dostal som krvácanie do mozgu, tak som tomu nechcel uveriť, mal som mladú manželku a staršia dcéra mala vtedy rok a pol, tak som si povedal, že sa musím postaviť a dať sa do kopy, všetko je to len v hlave a ako človek k tomu pristupuje, taktiež pevná vôľa, základom je nevzdávať sa,“ dodal Nagy pre Rožňava24.sk.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM