Peter Simon Správy

Juraj Lörinčík v CERNe: Svoje zážitky sprostredkuje v rožňavskej knižnici

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, vás srdečne pozýva na prednášku Mgr. Juraja Lörinčíka, spojenú s prezentáciou na tému "Fenomén CERN ako cesta od mikrokozmu po makrokozmos".

Ilustračný obrázok k článku Juraj Lörinčík v CERNe: Svoje zážitky sprostredkuje v rožňavskej knižnici
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovala Tatiana Bachňáková z knižnice, CERN je Európsky výskumný ústav časticovej fyziky, založený a budovaný od polovice minulého storočia, majúci na svojom konte množstvo objavov nielen z fyziky mikrosveta s vplyvom na náš každodenný makrosvet.

„Od roku 2007 je pre slovenských učiteľov fyziky organizovaný Vzdelávací program v CERN -e pri Ženeve vo Švajčiarsku. Vzdelávací program pre slovenských učiteľov pod vedením UPJŠ v Košiciach a za sponzorskej spoluúčasti mnohých inštitúcií sa v roku 2017 konal už po šiestykrát. Zúčastnili sa ho vybraní učitelia fyziky základných a stredných škôl zo všetkých kútov Slovenska. Z rožňavského regiónu sa Vzdelávacieho programu zúčastnil Mgr. Juraj Lörinčík, učiteľ prírodovedných predmetov, verejnosti donedávna známy aj z rožňavskej hvezdárne,“ spresnila.

„Absolvovali sme maratón prednášok, exkurzií a workshopov. Až v tieni najväčších urýchľovačov tých najmenších častíc je možné a dovolené pochopiť spojitosť a harmóniu nášho sveta od atómov až k hviezdnym sústavám. Až tam je možné a dovolené pochopiť, že každé iné separátne nazeranie na hmotu aj na život je mylné, neúplné a plné chýb, ktoré nezriedka kruto trestá každodenná realita,“ rozhovoril sa Juraj Lörinčík o plánovanom podujatí v knižnici a pokračoval. „Pozývam vás na prednášku o fenoméne CERN tak, ako ho nepoznáte. Slovom a obrazom, aj bez vzorcov a diktátu prírodných zákonov Vás prevediem CERN-om nad aj pod zemou, od Švajčiarska do Francúzska, ponad bludisko fyziky, od mikrosveta až do „megasveta“, ku hviezdam a galaxiám,“ dodal

Podujatie sa uskutoční v piatok, 24. novembra 2017 od 17:00 hod. v priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová č. 3. Slovom i obrazom, a bez vzorcov, Vás až ku hviezdam a galaxiám privedie Mgr. Juraj Lörinčík. Vstup je voľný

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM