Peter Handzuš Rôzne

Streda 20.3. 12:02 hod.: Konečne sa začala jar, deň bude tak dlhý ako noc

Z astronomického hľadiska sa jar tohto roku začala už v stredu 20. marca presne o 12. hodine a 2. minúte nášho času. Presne vtedy vstúpilo Slnko do znamenia Barana.

Ilustračný obrázok k článku Streda 20.3. 12:02 hod.: Konečne sa začala jar, deň bude tak dlhý ako noc
Zdroj: TASR

To znamená, že na jeho zdanlivej dráhe po nebeskej sfére nazývanej ekliptika je v takzvanom jarnom bode (alebo tiež bode jarnej rovnodennosti), ktorého ekliptikálna dĺžka je 0 stupňov. Tento bod je miesto na oblohe, kde sa pretína ekliptika s nebeským rovníkom, teda priemetom svetového rovníka na nebeskú sféru.

Obeh Zeme okolo Slnka trvá 365,25 dňa, preto sa astronomické začiatky ročných období z roka na rok posúvajú približne o štvrtinu dňa. No a aby sme o pár storočí neslávili podľa kalendára Vianoce v letnom sparne, boli zavedené prestupné roky, v ktorých sa vzniknutý rozdiel v dátume vyrovnáva.

Prvý jarný deň je dňom rovnodennosti, čo znamená, že všetci na Zemi budeme mať rovnako dlhý deň ako noc. V dni rovnodennosti je totiž Zem nasvietená Slnkom presne „zboku“ – slnečné lúče dopadajú kolmo na rovník. Dni sa ďalej budú predlžovať a noci skracovať, a tak to bude až do letného slnovratu, uvádza sa informácii Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM