Peter Simon Rôzne

Jedinečný tábor na Gemeri: V regióne sa nám rodia nové muzikantské nádeje

Nie je nič krajšie ako odovzdávať skúsenosti z generácie na generáciu. Takýmto heslom sa riadili organizátori pri tvorbe druhého muzikantského tábora v Rejdovej. Tábor navštívili aj deti zo zahraničia.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečný tábor na Gemeri: V regióne sa nám rodia nové muzikantské nádeje
Zdroj: Dnes24.sk

Gemerské osvetové stredisko zorganizovalo v poradí už druhý muzikantský tábor. „Nie je nič krajšie ako odovzdávať skúsenosti z generácie na generáciu, a tak tomu bolo i v muzikantskej dielni v Rejdovej. Do tábora sa prihlásilo z celého Slovenska, a dokonca i zo zahraničia, spolu 22 detí, ktoré pod dozorom piatich lektorov pracovali, učili sa, hrali, ale aj sa zabávali,“ prezradila Mária Hlaváčová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Ako ďalej uviedla, tohto roku organizátori rozšírili možnosti výučby zdokonaľovania sa. Podelení boli do skupín huslistov, kontrášov, kontrabasistov, cimbalistov a akordeonistov. Pod vedením primáša Ondreja Hlaváča a Vojtecha Botoša zdokonaľovali svoje hráčske techniky huslisti a kontráši.

Ľubomír Gašpar, Vojtech Botoš st. a Peter Rybovič sa postarali o sekciu harmonickú a venovali sa cimbalistom, kontrabasistom a akordeonistom.

Každý večer nasledovala spoločná zhrávka a okrem iného aj voľné improvizované hranie s lektormi, kde sa deti mohli naučiť tvoriť tóny, melódie a piesne podľa sluchu. „Vo štvrtok večer deti svojou návštevou poctila speváčka a nositeľka tradícií pani Mária Brdárska Janoška. V tento večer všetkým zúčastneným priblížila svadobné zvyky na Gemeri a naučila mladých muzikantov zopár piesní, ktoré sa za jej mladých čias hrávali na svadbe v Rejdovej,“ informovala Hlaváčová.

Počas tábora mohli deti zažiť aj zaujímavé sprievodné aktivity. Spoznávali detské hudobné hračky, vyrobili si náramky, naučili sa tkať, zahrali si v muzikantskom dvore v rámci miestneho festivalu, spoznali nádhery dedinky Rejdová. „Vyvrcholením štvordňovej snahy bolo ich vystúpenie v programe Eniki, beniki, kliki, bé na Gemerskom folklórnom festivale Rejdová. Na záver vystúpenia lektori deťom odovzdali diplomy,“ dodala na záver Mária Hlaváčová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Foto: GOS

V Rejdovej sa hralo a veselilo na muzikantskom tábore
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM