Peter Simon Kultúra

Jedinečná výstava v rožňavskej galérii: Diela Rolanda Neupauera treba vidieť

V týchto dňoch si v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave môžete pozrieť výstavu pod názvom INTERNÁCIA. Voľná tvorba umelca z Podhradia.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečná výstava v rožňavskej galérii: Diela Rolanda Neupauera treba vidieť
6
Galéria
Foto: Janka Vaisová / Zdroj: Banícke múzeum Rožňava

Dňa 25. novembra 2016 sa v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave uskutočnilo oficiálne otvorenie výstavy akademického maliara Rolanda Neupauera pod názvom Internácia.

Ako informovala Gabriella Badin z múzea, Roland Neupauer žije a tvorí v Krásnohorskom Podhradí. Je absolventom Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, odbor maľba, ateliér profesora J. Bergera. V súčasnosti sa venuje vlastnej voľnej tvorbe, v ktorej reflektuje svoje domáce prostredie a subjektívne vnímanie vnútorných i vonkajších podnetov pôsobiacich na jeho osobnosť.

„Výstava „Internácia“ je v našich priestoroch už jeho treťou samostatnou autorskou výstavou, pričom prvýkrát u nás v Galérii vystavoval v roku 2011; neskôr v roku 2015 bola jeho výstava inštalovaná v Andrássyho obrazárni v Krásnohorskom Podhradí. Mimo toho sa u nás v rámci účasti na medzinárodnom plenéri MLYN prezentoval aj ako kolektívny vystavovateľ,“ spresňuje Badin.

Výstavu za Banícke múzeum v Rožňave otvorila Gabriella Badin, ktorá spolu s organizátorkou plenéru MLYN Evou Tományovou, predstavili samotného umelca slovami umeleckej súputníčky z Budapešti, akademickej maliarky, prof. Évy Andrey Szőcs. „Po úvodných slovách svoje obrazy a ich príbehy predstavil samotný umelec Roland Neupauer,“ hovorí na záver Gabriella Badin.

INTERNÁCIA – nová výstava Rolanda Neupauera v Galérii
6
Galéria
Foto: Janka Vaisová / Zdroj: Banícke múzeum Rožňava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM