Peter Simon Kultúra

Je slovenčina ťažký jazyk? Zistíte to na prednáške známeho jazykovedca Ladislava Bartka

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave v spolupráci s Gymnáziom Pavla Jozefa Šafárika v Rožňave srdečne pozývajú študentov a pedagógov z rožňavských škôl do auly Gymnázia P. J. Šafárika na prednášku Ladislava Bartka.

Ilustračný obrázok k článku Je slovenčina ťažký  jazyk? Zistíte to na prednáške známeho jazykovedca Ladislava Bartka
Zdroj: TASR

Ako informovala pracovníčka knižnice v Rožňave, vysokoškolský pedagóg, jazykovedec a literárny vedec doc. PhDr. Ladislav Bartko, CSc., v minulom roku oslávil významné životné jubileum, osemdesiate narodeniny. Historické jazykovedné disciplíny dejiny spisovnej slovenčiny a dialektológiu prednášal na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove. Súbežne sa venoval aj problematike slovenskej literárnej histórie, jazykovej kultúry, rétoriky a umeleckého prednesu. Aktívne pracoval a pracuje aj ako člen Ústrednej jazykovej rady, poradného orgánu ministra kultúry v oblasti štátneho jazyka. V rokoch 1994 – 2010 bol členom redakčnej rady časopisu Kultúra slova. Aktívne a pravidelne spolupracuje so Slovenským rozhlasom, prispieva k popularizácii poznatkov o dejinách i súčasnom stave nášho spisovného jazyka, analyzuje texty východoslovenských ľudových piesní a charakterizuje naše nárečia.

„Niet vari u nás človeka disponujúceho aspoň minimálnou mierou kultúrnosti a vedomostí o našom národe, jeho dejinách a osobnostiach, ktorý by zapochyboval o oprávnenosti a zmysle Roka Ľudovíta Štúra, v znamení ktorého si v tomto roku najrozličnejšími spôsobmi pripomíname a zároveň dávame do povedomia azda najvýznamnejšiu osobnosť našich novodobých dejín — Ľudovíta Štúra“ povedal doc. PhDr. Ladislav Bartko, CSc.

Ako spomenula pracovníčka Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave Gertrúda Turenská: “Koncom roka si pripomenieme 200 rokov od narodenia Ľudovíta Štúra, najvýznamnejšieho predstaviteľa slovenského národného života v pol. 19. stor., poslanca uhorského snemu, autora súčasného slovenského spisovného jazyka, politika, jazykovedca, učiteľa, spisovateľa a novinára. Pri tejto príležitosti pokračujeme v realizácii rôznych podujatí pre žiakov i študujúcu mládež, pedagógov a širokú verejnosť, v ktorých si pripomíname toto významné výročie. Je nám veľkou cťou, že naše pozvanie prijal známy jazykovedec doc. PhDr. Ladislav Bartko, CSc." A dodala, že poďakovanie patrí aj vedeniu Gymnázia P. J. Šafárika v Rožňave, ktoré nám vyšlo v ústrety v poskytnutí väčšieho priestoru pre toto podujatie.

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave v spolupráci s Gymnáziom Pavla Jozefa Šafárika v Rožňave pripravili na utorok 5. mája 2015 pre študentov stredných škôl v aule Gymnázia P. J. Šafárika na ul. Akademika Hronca č. 1 od 10:00 hod. prednášku známeho jazykovedca doc. PhDr. Ladislava Bartka, CSc. na tému „Ľudovít Štúr a jazyková kultúra“. Na záver je pre študentov pripravené aj jedno prekvapenie zo strany pracovníkov knižnice.

Zdroj: Tatiana Bachňáková

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM