Peter Simon Rôzne

Jaskyniari sa pustili do výskumných prác: Tajomstvá odhaľujú v Gombaseckej jaskyni

Jaskyniari so skupiny Speleo Rožňava sa rozhodli prebádať nesprístupnené priestory známej Gombaseckej jaskyne neďaleko obce Slavec. Okrem blata našli aj zaujímavý nápis z roku 1952.

Ilustračný obrázok k článku Jaskyniari sa pustili do výskumných prác: Tajomstvá odhaľujú v Gombaseckej jaskyni
Zdroj: Dnes24.sk

V neprístupnej časti jaskyne spravili jaskyniari dôkladný prieskum komínov. Pre prácu podľa ich slov musel byť použitý rebrík aj lezecká technika. Najvyššie položený komín, ktorý bol hlavným cieľom, jaskyniari dosiahli. „Jeho poloha je na konci Kaňonu v ostrej zákrute riečiska v smere toku rieky. V tomto mieste je veľký sintrový nátek nazývaný Medúza. Komín sa nachádza ešte 16 m nad ním. Asi 7 m pod otvorom komína sme našli v blate vytlačené písmená BT 1952.VIII.15.,“ povedal podpredseda Speleo Rožňava Mikuláš Repaszky.

Ako ďalej doplnil, na úrovni medúzy sa nachádza stará chodba vrchnej starej úrovne jaskyne. Chodbu zamerali na 25 m, na konci členovia jaskyniarskeho klubu prekopali asi 1 m dlhú plazivku, ktorá sa neprielezne rozdeľuje do dvoch protiľahlých strán. „Ďalej sme preskúmali pozdĺžnu terasu, ktorá sa nachádza len niekoľko metrov proti riečisku nad popadanými skalnými blokmi v pravo vo výške asi 15 m. Proti prúdu rieky sme preskúmali ešte dve vyššie položené nádejné miesta, ale bez výsledku. Ďalší komín, ktorý sme sa rozhodli preskúmať, je na ľavej strane riečiska v priečnej pukline. Na skoro kolmej stene sme sa rebríkom dostali do výšky asi 6 m, odtiaľ sme na ďalší postup použili 3 kotvy. Vo výške asi 12–15 m sa nachádza šikmá plošina, ktorá vedie do otvoru v priemere asi 0,4×0,8 m,“ dodal Repaszky.
Pre nedostatok času jaskyniari nedosiahli ani plošinu. Ďalšiu akciu, ktorá sa konala, zamerali na dokončenie prístupovej cesty k záhadnému oknu, čo sa im podarilo po osadení dvoch ďalších kotiev. Voľným lezením nakoniec okno dosiahli.

Foto: SpeleoRožňava

Jaskyniari sa pustili do výskumných prác
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM