Peter Simon Správy

Ján Lach o dôvodoch rezignácie: Nový viceprimátor mal zmiešané pocity

Náš spravodajský portál vyspovedal odstupujúceho Jána Lacha hneď po jeho rozhodnutí. Prvé informácie a svoje pocity prezradil aj nový zástupca primátora.

Ilustračný obrázok k článku Ján Lach o dôvodoch rezignácie: Nový viceprimátor mal zmiešané pocity
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Vo štvrtok 29. septembra 2016 od 9:00 hod. sa uskutočnilo pracovné stretnutie primátora nášho mesta a poslancov. Ako sme vás informovali, okrem bodov rokovania odznelo aj niekoľko zaujímavých informácií. Jednou z nich bolo aj odstúpenie poslanca Jána Lacha z funkcie viceprimátora.

Rokovať sa malo aj o odmene pre zástupcu primátora Jána Lacha. Ten však vyrukoval pred prítomnými s informáciou, že sa vzdáva funkcie. Ján Lach sa zriekol mandátu od 30. septembra 2016. Novým zástupcom primátora sa stáva poslanec Dionýz Kemény, toho vymenoval sám primátor mesta. Ten sa novej funkcie ujme od 1. októbra 2016.

Čítajte tiež: Odklepnutá odmena v stovkách eur: EX viceprimátor si prilepšil o takúto sumu

Nás zaujímalo, čo ho k tomu viedlo a prečo padlo takéto rozhodnutie. „Rozhodnutie predchádzalo dlhodobému procesu a na záver som dospel k tomu, že sa vzdávam funkcie zástupcu primátora Rožňavy. Túto funkciu som prijal s istými predstavami a s tým, že chcem dosiahnuť určité ciele. To sa mi však nepodarilo. Nejedná sa o reprezentačnú časť ale práve o tie ďalšie oblasti, kde sa mi nepodarilo presadiť sa, tak som to vzdal,“ hovorí poslanec Ján Lach.

Ako prezradil, nátlak s aférou Maximusu a štvorkoliek v lese s tým nemá nič spoločné. „Nie určite to s tým nebolo nič. Myšlienka odstúpiť mi v hlave vŕtala už približne pol roka. Poslancom ostávam naďalej, nebudem sedieť vedľa primátora ale medzi poslancami a budem si plniť svoje poslanecké povinnosti tak ako doteraz,“ uviedol pred Rožňava 24.

Informácia prišla zo dňa na deň

Podľa slov primátora Pavla Burdigu, sa muselo vedenie rozhodovať rýchlo. „Informácia prišla zo dňa na deň a museli sme sa veľmi rýchlo rozhodovať, čo ďalej. Samozrejme výber u mňa padol na pána Keményho, keďže dlhoročne aj zastával funkciu viceprimátora, takže má s tým skúsenosti a je znalý tejto funkcie. Dúfam, že bude prínosom nielen pre mňa, ale aj pre celé mesto. Jeho kompetencie trošku prejdú zmenou, no nateraz to konkretizovať nebudem. Na budúcom zastupiteľstve to bude aj v písomnej forme,“ hovorí Burdiga.

Kemény má zmiešané pocity

Správa poslanca Dionýza Keményho, že sa stáva zástupcom primátora, prekvapila a má zmiešané pocity. „Určite som túto správu nečakal. Od pána Lacha som sa dozvedel, že sa chce vzdať funkcie a následne na to od pána primátora som dostal predložený návrh, takže veľa času na rozmýšľanie nebolo. Nechal som si určitý priestor na rozhodnutie a nakoniec som dospel k tomu, že som funkciu prijal,“ prezrádza svoje pocity nový zástupca primátora Dionýz Kemény.

Ako dodal, rozdiel v tom, či sedí medzi poslancami alebo po boku primátora nevidí. „Nemal by tam byť žiaden rozdiel. Jediná moja otázka na primátora pred zvolením smerovala na pridelenie kompetencií. To, že kde sedím nič nemení na skutočnosti, že budem slúžiť i naďalej v prospech verejného záujmu,“ dodal na záver Kemény.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM