Peter Simon Rôzne

IX. Rally Lubeník v rukách Valouška s Havelkovou: Jazdcov preverilo deväť rýchlostných skúšok

Súťažné posádky IX. Rally Lubeník preverili nielen náročné trate, ale aj zmeny počasia, ktoré priniesli zo začiatku dňa sucho, ale neskôr aj silný dážď.

Ilustračný obrázok k článku IX. Rally Lubeník v rukách Valouška s Havelkovou: Jazdcov preverilo deväť rýchlostných skúšok
Foto: Martin Paľov / Zdroj: autosportfoto.sk

V týchto podmienkach sa z víťazstva tešila česká posádka Pavel Valoušek – Veronika Havelková, ktorá si upevnila vedúcu pozíciu v slovenskom šampionáte. Deväť rýchlostných skúšok rozdelených do troch sekcií priniesol už deviaty ročník Rally Lubeník, ktorá sa konala v tieto dni 14. – 15. júla 2017.

Na štart súťaže sa postavilo 35 posádok, ktoré mali absolvovať celú trať a šesť posádok Slovenského rally pohára so skráteným harmonogramom. Po celý deň sme mali možnosť sledovať zaujímavé súboje a momenty. Spočiatku to vyzeralo tak, že najrýchlejšie by mohlo byť WRC bratov Melichárkovcov, no neskôr sa do popredia dostali vozidlá R5 posádok Koči – Schovánek a Valoušek – Havelková. Zabojovať o šieste prvenstvo chceli aj Grzegorz Grzyb s Jakubom Wrobelom, ale po poruche diferenciálu svojej Škody Fabia R5 museli zo súťaže odstúpiť.

Ako informovala tlačová tajomníčka pretekov Zdenka Tamášová, až do šiestej rýchlostnej skúšky sa vo vedení nachádzali Martin Koči s Filipom Schovánkom. Po daždi a pneumatikovej lotérii sa však začalo viac dariť Pavlovi Valouškovi s Veronikou Havelkovou, ktorí začali vyhrávať jednu rýchlostnú skúšku za druhou až to dotiahli do víťazného konca. „Musím sa poďakovať všetkým chlapcom z Icari Rally Teamu, ktorí sa podieľali na tomto víťazstve, lebo bez nich by to nešlo. Bol to krásny súboj s Martinom a veľmi náročné rýchlostné skúšky. Išli sme dosť rýchlo, vyhrali sme tuším päť rýchlostných skúšok. Je to pre nás také zadosťučinenie, lebo sadnúť do závodného auta bez nejakého tréningu nie je jednoduché,“ zhrnul český jazdec, ktorý potvrdil vedúcu pozíciu v Majstrovstvách Slovenska.

Na druhom mieste, so stratou necelých päť sekúnd dorazila posádka Styllex Motorsport. "Málinko ma mrzí, že to nevyšlo na prvé miesto, lebo viem, že rýchlosť sme na to mali. Každopádne súboj to bol pekný. Trate boli náročné a tempo rýchle. Urobili sme nejaké chybičky, ale žiadnu väčšiu. Je to škoda, ale ten súboj v šampionáte je ešte stále otvorený a my sa musíme snažiť, povedal Koči.

Podľa Tamášovej tretí najrýchlejší čas v súčte všetkých časov dosiahli Jaro a Erik Melichárkovci, ale keďže so svojím Fordom Fiesta RS WRC nie sú hodnotení v rámci Majstrovstiev Slovenska, body za tretie miesto si pripísali Vlasto Majerčák s Michaelou Vejačkovou.

„Medzi desiatku najrýchlejších sa dostali aj štyri vozidlá triedy 3, ktoré riadili Peter Gavlák s Emilom Horniačkom, Richard Pravda s Ondřejom Krajčom, Tomáš Konečný s Matúšom Lejkom a Marián Kekeňák so Zdenkom Bystránom. Najrýchlejším vozidlom s jednou poháňanou nápravou bol Peugeot 208 R2 posádky Martin Kysucký – Pavol Kušnier,“ doplnila Tamášová.

V triede 5 sa z víťazstva tešili Peter Šablatúra s Ľubom Antalíkom na Seate Ibiza a v sedmičkách to boli Martin Stoklas s Miroslavou Krišákovou na Škode Fabia a to po odstúpení Petra Dobšinského s Jarkou Pavlíkovou v poslednej rýchlostnej skúške. V Gemerskom pohári došla do cieľa len maďarská dvojica László Csomor – Sándor Patai na Lade VFTS.

Oficiálne výsledky IX. Rally Lubeník:

  • 1. VALOUŠEK-HAVELKOVÁ, FORD Fiesta R5 47:15.6
  • 2. KOČI-SCHOVÁNEK, ŠKODA Fabia R5 +4.7
  • 3. MELICHÁREK-MELICHÁREK, FORD Fiesta RS WRC+1:31.4
  • 4. MAJERČÁK-VEJAČKOVÁ, FORD Fiesta R5 +1:39.9
  • 5. KUKUČKA-VEJAČKA, FORD Fiesta R5 +2:17.1

Oficiálne výsledky Majstrovstvá Slovenska:

  • 1. VALOUŠEK-HAVELKOVÁ, FORD Fiesta R5 47:15.6
  • 2. KOČI-SCHOVÁNEK, ŠKODA Fabia R5 +4.7
  • 3. MAJERČÁK-VEJAČKOVÁ, FORD Fiesta R5 +1:39.9
  • 4. KUKUČKA-VEJAČKA, FORD Fiesta R5 +2:17.1
  • 5. DROTÁR-PLACHÝ, ŠKODA Fabia R5 + 2:58.8

Zdroj: autosportfoto.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM