Peter Simon Správy

Hlavná postava seriálu z Gemera v ROZHOVORE: Návrat do Betliara stál za to

Na čo sa tešil herec Ján Koleník pri návrate do Betliara a čo ho dojalo? Prečítajte si v rozhovore.

Video: Peter Simon / Zdroj: Facebook

Ako sme vás nedávno informovali, dve hlavné postavy seriálu 1890, Ján Koleník a Anikó Vargová, ktorí sa tešia momentálne veľkej obľube nie len v Rožňave a okolí, sa vrátili do Betliara. Boli súčasťou otvorenia prvej časti výstavy pod názvom 1890 seriál vs. história.

Herci spôsobili v Betliari poriadny rozruch. Niet divu, s miláčikom publika „detektívom“ Jankom Koleníkom a „grófkou“ sa proste každý musel odfotiť. Túto možnosť si nenechalo ujsť niekoľko tisíc ľudí. My sme pri tejto príležitosti vyspovedali herca, ktorý nám prezradil, ako vnímal návrat do Betliara a z čoho mal trému. Samozrejme nechýbali ani iné otázky.

Návrat stál za to

Na otázku návratu do Betliara herec Ján Koleník odpovedal bez váhania. „Nostalgia, očakávanie, ale aj navráť na dôverne známe miesto. Mal som trému. Stretol som sa s ľuďmi, ktorí už videli výsledok toho, čo sme nakrútili. Bol som dojatý, že ich prišlo tak veľa, a boli zorientovaní v seriáli. Stálo to za to. Pri terajšom návrate som sa tešil práve na obyvateľov aj z okolia, divákov, keďže osobné stretnutie je vždy niečo iné, ako iba cez televíziu. Ale aj na zamestnancov kaštieľa a múzea, s ktorými sme spolupracovali a už sa dobre poznáme,“ hovorí Koleník.

Ako dodal, Betliar a okolitá príroda v ňom evokuje romantiku, históriu, ale aj vysoké pracovné nasadenie a nakrúcanie v zime. „Samozrejme aj skúsenosť, príjemní a usilovní ľudia. Evokuje vo mne aj úctu k tým, čo nám Betliar zanechali a zachovali. Betliar mi bude už vždy pripomínať náš seriál 1890,“ spresnil.

Spomienky pretrvávajú dodnes

K spomienkam sme sa ho opýtali na tie lepšie aj horšie. „Lepších je viac. Dobové bohatstvo, ozajstné historické miesta a predmety, výborný pracovný kolektív, horšie hádam ani nie sú,“ prezradil s úsmevom Koleník.

Podľa jeho slov sa z hercami zo seriálu 1890 stretáva aj po nakrúcaní. „Zo Stanom Majerom z Čiech spolu teraz nakrúcame seriál První republika pre Českú televíziu. Je to úplná náhoda. Nie je to na základe 1890. S mnohými, aj keď spolu nepracujeme, stretávame sa vo voľnom čase, alebo teraz pri propagácii seriálu“ povedal na margo herec.

Herec si svoje spomienky zachytáva aj na mobil. Nie je tomu inak ani v prípade Betliara, kde zhotovil niekoľko krásnych fotiek. „Všetko sú to amatérske fotky na mobil, nemôžem o žiadnej prehlásiť, že je unikátna. Sú to moje momenty toho, čo vidím okolo seba,“ uviedol.

Povolanie detektíva by asi nevykonával

Aj keď Koleník prácu detektívov uznáva, sám by ju asi nevykonával. „Postava ma veľmi bavila. Uznávam, je to ťažký žáner na realizáciu. Scenáristicky aj produkčne. O to radšej som, že sme sa o to ako prví po dlhých rokoch bez historických seriálov pokúsili. Seriál má svoju poetiku, tajomno, napätie, zvláštne tempo, no ukazuje krásnu prírodu a Betliar. Na prácu detektíva by som si asi netrúfol. Musí to byt psychicky náročné povolanie, ktoré výrazne zasahuje do súkromia detektíva. Čo je vlastne aj herectvo, takže mi toto bohato stačí,“ vysvetľuje Ján Koleník.

V seriáli sa aj odhalili, na otázku, či sa považuje za typ správneho súčasného muža odpovedal rázne. „Nepovažujem. Prototypy podľa mňa neexistujú. Každý má iné videnie prototypov a ideálov. Cvičím zhruba od 17-tich rokov a je to môj spôsob relaxu a pohybu,“ dodal na záver Koleník.

Ďakujeme za rozhovor a hercovi želáme veľa úspechov v osobnom aj pracovnom živote.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM