Peter Simon Správy

Historické vozidlá aj jazda na banskom vláčiku: Noc múzeí v Rožňave prilákala stovky zvedavcov, FOTO

Aj Banícke múzeum v Rožňave bolo medzi takmer šesťdesiatkou múzeí a galérií na Slovensku, ktoré sa zapojili do každoročne organizovaného medzinárodného podujatia Noc múzeí a galérií 2018.

Ilustračný obrázok k článku Historické vozidlá aj jazda na banskom vláčiku: Noc múzeí v Rožňave prilákala stovky zvedavcov, FOTO
5
Galéria
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava

Toto podujatie sa začalo v piatok, 18. mája 2018 už tradičným Andrássyho dňom III. tentoraz zameraným na dopravu. Deti materských a základných škôl začali prichádzať hneď od skorého rána. Pracovníci múzea ich previedli všetkými expozíciami v areáli Zážitkového centra Sentinel vrátane novej Expozície baníctva a hutníctva Gemera.

„Veľký záujem bol aj o prednášky venované téme historických vozidiel. Tí, ktorí bažili po väčšom množstve vedomostí, sa zastavili pri stánku s knihami a časopismi o doprave, alebo si prezreli dobové fotografie historických automobilov. Deti mali možnosť zúčastniť sa aj množstva ďalších aktivít. Najprv si na nádvorí prehliadli vystavené veterány, no už tradične bol veľký záujem o jazdu banským vláčikom. Mladšie deti si svoje zručnosti otestovali pri jazde zručnosti na odrážadlách, kolobežkách a bicykloch,“ informovala Erika Hermélyi Gecelovská z Baníckeho múzea v Rožňave.

Následne doplnila, že na stanovišti tvorivých dielní si vyrobili šiltovky a semafóry, a následne sa naučili ako správne poskytnúť prvú pomoc. K záveru dňa si aj široká verejnosť mala možnosť vypočuť prednášky.

Andrássyho dňa III. sa zúčastnilo 897 detí a dospelých.

Hneď na druhý deň samotná Noc múzeí a galérií 2018 sa začala v neskorších popoludňajších hodinách o 17:00 hod. Na jej začiatku sa návštevníkom predviedla viac než päťdesiatka veteránov a až potom sa rozpŕchli do expozícií v areáli Zážitkového centra Sentinel. „Aj v tento deň premával banský vláčik. Akonáhle sa zotmelo, vypli sa hlavné svetlá a zažali fakle, návštevníci mohli vidieť múzeum aj z trochu inej perspektívy. Počas podujatia múzeum navštívilo 425 záujemcov a my veríme, že o rok si do Baníckeho múzea v Rožňave opäť nájdu cestu,“ povedala na záver Erika Hermélyi Gecelovská.

Obrazom: Noc múzeí a galérií 2018 (Banícke múzeum Rožňava)
5
Galéria
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM