Peter Simon Správy

História regiónu im nie je ľahostajná: Spomienka na Gustáva Eiseleho

V priestoroch Gemerského osvetového strediska v Rožňave sa uskutočnil seminár venovaný životu a dielu banského inžiniera.

Ilustračný obrázok k článku História regiónu im nie je ľahostajná: Spomienka na Gustáva Eiseleho
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava

Uskutočnenie seminára inicioval Gemerský banícky spolok Bratstvo, ktorý ho zorganizoval v spolupráci s Baníckym múzeom v Rožňave. Podnetom bolo podľa informácií 155. výročie narodenia a 105. výročie úmrtia Gustáva Eiseleho, významnej osobnosti pôsobiacej v oblasti baníctva, iniciátora založenia Baníckeho múzea v Rožňave, ale predovšetkým autora Baníckej monografie Gemera.

História a súčastnosť

Po slávnostnom otvorení seminára ako prvá odznela prednáška Karola Tománya o živote G. Eiseleho. Nasledovalo premietanie dokumentárneho filmu Železník. Po krátkej prestávke nasledovala zaujímavá prednáška Ondreja Rozložníka, ktorý prítomným priblížil stav baníctva v období vzniku monografie, obsah jednotlivých kapitol publikácie, ako aj jej význam pre súčasnosť.

Publikácia bola vydaná v roku 1907 a z hľadiska odborného, historického, ako i celkového vybavenia je výnimočným dielom. Čerpajú z neho mnohé práce o baníctve, pre ktoré je cenným prameňom.

Jedinečné zábery prezentujú časy minulé

Na záver si prítomní mohli pozrieť prezentáciu Gabriely Kolesárovej, zameranú na výskum sklenených negatívov z obdobia vzniku Eiseleho monografie, čiže z prelomu 19. a začiatku 20. storočia, ktoré sa nachádzajú v zbierkovom fonde Baníckeho múzea v Rožňave. „Väčšina snímok vznikla práve pri príprave knihy, pričom nie všetky boli v nej aj uverejnené. Snímky majú veľkú výpovednú hodnotu nielen pre odborníkov, ale i pre širokú verejnosť. V mnohých prípadoch sú to jedinečné zábery, dokumentujúce ľudí a ich spôsob života, výrobné prevádzky a strojné zariadenia, ktoré sú dnes už nenávratne minulosťou,“ uviedla Kolesárová z Baníckeho múzea v Rožňave.

Ako doplnila Kolesárová, nebyť Baníckej monografie Gemera, pravdepodobne by väčšina uvedených fotografií nebola vznikla. „Po priaznivom ohlase na seminár a na jeho tému – významnú osobnosť nášho regiónu, ktorou Gustáv Eisele rozhodne bol, si bude dobré pripomenúť aj ďalšie vzácne osobnosti, na ktoré sa už pomaly zabúda, ale ktoré mali v rozvoji nášho regiónu veľký prínos,“ prezradila na záver Gabriela Kolesárová.

Obrazom: Seminár Gustáv Eisele, život a dielo
9
Galéria
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM