Peter Simon Rôzne

Grófovi Andrássymu chcú postaviť sochu. Okrem busty plánujú aj zveľadiť okolie kaštieľa v Krásnohorskej Dlhel Lúke

Združenie remeselníkov Gemera a Slovenské národné múzeum (SNM) – Múzeum Betliar vyhlásili verejnú zbierku na vytvorenie sochy filantropa a podporovateľa umenia grófa Dionýza Andrássyho (1835 – 1913).

Ilustračný obrázok k článku Grófovi Andrássymu chcú postaviť sochu. Okrem busty plánujú aj zveľadiť okolie kaštieľa v Krásnohorskej Dlhel Lúke
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Podľa plánov by bronzová busta na žulovom podstavci mala stáť v areáli pôvodného kaštieľa Andrássyovcov v Krásnohorskej Dlhej Lúke v okrese Rožňava. V súčasnosti je to areál miestnej školy a škôlky, ako aj sídla Združenia gemerských remeselníkov. „Okrem pamätníka plánujeme zveľadiť aj jeho okolie vrátane parku, ako aj fasády bývalého kaštieľa,“ uviedlo toto občianske združenie na svojej webstránke. Andrássymu a jeho manželke vďačia mnohé mestá a obce na území Slovenska za stovky finančných darov, ktoré našli konkrétnych príjemcov z radov najchudobnejších, a to bez rozdielu národnostnej či konfesijnej príslušnosti.

Verejná zbierka bude trvať do marca 2016. Judita Krajčiová z Múzea Betliar informovala, že ju možno podporiť ľubovoľným príspevkom na účet IBAN SK13 5200 000­0 0000 1607 7­184.

Dionýz Andrássy sa narodil 19. novembra 1835 v Krásno­horskej Dlhej Lúke. V roku 1896 založil umeleckú základinu pre talentovaných začínajúcich maliarov a v roku 1909 nechal postaviť obrazáreň pre svoju zbierku výtvarného umenia v Krásnohorskom Podhradí.

Po uzavretí stavovsky nerovného manželstva s dcérou riaditeľa viedenského konzervatória sa dostal do nemilosti rodiny. Spoločný život manželov sa niesol v znamení nezištnej pomoci tým, ktorí to v tom období najviac potrebovali. S ich finančnou podporou tak mohli vzniknúť mnohé sociálne a umelecké nadácie, nemocnice, sirotince, školy, škôlky, múzeá či kostoly. Gróf Andrássy zomrel 27. februára 1913 v Palerme na Sicílii, spolu s manželkou Františkou sú pochovaní v mauzóleu v Krásnohorskom Podhradí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM