Peter Simon Správy

Gróf z Gemera pri vzniku Východoslovenského múzea: Prispel poriadnou sumou a nielen to!

Gróf Dionýz Andrássy pri výstavbe a otvorení Hornouhorského múzea v Košiciach v r. 1903 prispel sumou 16 tisíc korún a vďaka tomu sa mohla dokončiť vstupná hala múzea so stĺporadím a schodisko. Tým to však nekončilo.

Ilustračný obrázok k článku Gróf z Gemera pri vzniku Východoslovenského múzea: Prispel poriadnou sumou a nielen to!
Zdroj: TASR

Betliarske múzeum uskutoční po Bratislave výstavu aj v Košiciach. Vzácne zbierky z Hradu Krásna Hôrka sa dostanú do metropoly východu. S týmto miestom bol už v minulosti úzko spätý aj známy gróf z Gemera. Okrem finančnej hotovosti štedrý gróf podaroval v tom čase novovzniknutému múzeu vyše sto predmetov zo skla, keramiky a 92 ks rímskych mincí.

Ako sme sa dozvedeli, výstava Až na kov bola prvýkrát realizovaná v Technickom múzeu v Brne od 23. 10. 2015 do 28. 2. 2016, v období medzi 22. 6. – 30. 9. 2016 bola reprízovaná v SNM – Historickom múzeu na Bratislavskom hrade. Druhá repríza výstavy bude od 3. 3. do 2. 7. 2017 vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach. Otvorenie výstavy 2.3.2017 od 16:00 hod.

Východoslovenskému múzeu daroval rôzne predmety

Podľa slov kultúrno – propagačnej manažérky múzea v Betliari, Judity Krajčiovej je dôležité, aby tieto zachránené exponáty videli aj návštevníci z nášho regiónu, pretože budú vystavené už len na svojom stálom mieste – na hrade Krásna Hôrka po ukončení rekonštrukcie. Pri realizácii tejto výstavy je potrebné spomenúť historické súvislosti Východoslovenského múzea a Andrássyovcov.

„Gróf Dionýz Andrássy pri výstavbe a otvorení Hornouhorského múzea v Košiciach v r. 1903 prispel sumou 16 tisíc korún a vďaka tomu sa mohla dokončiť vstupná hala múzea so stĺporadím a schodisko. Štedrý gróf podaroval novovzniknutému múzeu vyše sto predmetov zo skla, keramiky a 92 ks rímskych mincí. V tom istom roku sa gróf Dionýz Andrássy podieľal aj na výstave o Františkovi II. Rákóczim tým, že múzeu zapožičal 210 ks predmetov pochádzajúcich z hradu Krásna Hôrka. Je zaujímavé, že mnohé z týchto predmetov sú prezentované aj v rámci výstavy Až na kov,“ hovorí Krajčiová.

Ako dodala, v decembri roku 1903 vybral gróf na ďalšiu košickú výstavu 400 predmetov zo skla, keramiky, porcelánu a prírodnín. „Andrássyovský palác a čestné občianstvo Košíc pre grófa Dionýza Andrássyho sú dokladom cti a vážnosti, ktorej sa Andrássyovcom v tomto meste dostalo,“ dodala.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM