Peter Simon Správy

Gombasecký letný tábor v plnom prúde: Areál zaplnilo 2 500 mladých ľudí, FOTO

Areál známej jaskyne zaplnilo množstvo mladých ľudí z celého Slovenska. Okrem kempovania aj večerné koncerty.

Ilustračný obrázok k článku Gombasecký letný tábor v plnom prúde: Areál zaplnilo 2 500 mladých ľudí, FOTO
78
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Gombaszögi Nyári Tábor je jedným z najväčších letných podujatí maďarskej mládeže na Slovensku.

Ako uviedol organizátor podujatia Örs Orosz, tábor vznikol v roku 1928 priamo v Gombaseku. Následne sa presťahoval do obce Krásnohorské Podhradie. Tam chceli organizátori odkúpiť a vynoviť miestny kemping. Tento návrh však samospráva obce nechválila a následne sa dohodli s majiteľom areálu okolia jaskyne Gombasek.

Tábor tento rok prebieha v termíne od 10. do 16. júla 2017. Počas toho si prítomní mohli vychutnať vyše 200 programových bodov na 11 pódiách a koncerty sa uskutočnili aj na hlavnom pódiu amfiteátra.

„Tábor má 89-ročnú tradíciu, od roku 1928, kedy bol organizovaný v týchto priestoroch prvý tábor s názvom Gombasecký letný tábor. Nachádzame sa v kempingu, kde v podstate spolu s Csemadokom sme vytvorili niekoľkodňový program pre účastníkov táboru. Tábor je určený pre vysokoškolskú mládež maďarskej národnosti, samozrejme okrem cieľovej skupiny je tu vítaný aj každý jeden záujemca. Programy sú prevažne v maďarskom jazyku. Počet vystupujúcich je určite veľmi veľa, keďže máme vyše dvesto programových bodov,“ povedal organizátor podujatia Örs Orosz.

Pozrite si v našej galérii desiatky fotiek priamo z Gombaseku.

Ako dodal, návštevníkov a účastníkov tábora zaokrúhľujú približne na 2 500 osôb, je to počet osôb, ktorí v Gombaseku aj priamo prespávajú. „Minulý rok bola účasť ľudí menšia, čiže čím ďalej, tým viac sa ľudom dostávame do povedomia a majú o náš tábor záujem. Zatiaľ najväčší tábor sa konal v Krásnohorskom Podhradí v roku 2015, a samozrejme tento rekordný počet vtedy zúčastnených ľudí by sme chceli prekonať tento rok, a dúfam, že sa to nám aj podarí,“ spresňuje organizátor.

Keďže má tábor už dosť dlhú tradíciu, organizátor mal česť zúčastniť sa ho aj za mlada. „Neskôr som sa tým začal zaoberať ako organizátor. Týmto rokom už tento tábor organizujem ôsmykrát. V Gombaseku sme kemping kúpili, vlastníme ho a aj doň patrične investujme, keďže sme ho celý vynovili. Oproti minulému roku v kempingu pribudla nadzemná infraštruktúra, čiže tie cesty, a ostatné plochy boli už pripravené na účel tábora. Podarilo sa nám vybudovať dve drevené konštrukcie pre programy a taktiež nám tu pribudol aj pamätný stĺp, a ďalšie iné priestory v lese, ktoré boli naozaj prácne vyhotovené. Okolie kempingu je upravené a upratané. Hlavné zdroje financií nám prúdia z rôznych strán, hlavným sponzorom je samozrejme jedna maďarská nadácia. No prispieva nám aj Úrad vlády SR a Košický samosprávny kraj. Do budúcna sa budeme snažiť týmto táborom pokračovať aj naďalej a zachovať tradíciu Gombaseckého letného tábora,“ povedal na záver Örs Orosz.

Obrazom: Gombasecký letný tábor 2017
78
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM