Rôzne

Gemerský folklórny festival ponúkne školu tanca i tvorivé dielne

Gemerské osvetové stredisko (GOS) v Rožňave a obec Rejdová pozývajú priaznivcov ľudovej kultúry a folklóru v piatok a sobotu (25. - 26. 8.) na 44. ročník Gemerského folklórneho festivalu.

Ilustračný obrázok k článku Gemerský folklórny festival ponúkne školu tanca i tvorivé dielne
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

„Tradične deň pred otvorením festivalu v Rejdovej sa koná živá pozvánka na Námestí baníkov a v Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave. Vo štvrtok (24.8.) rozveselia Rožňavčanov domáce folklórne súbory a zahraničný hosťujúci súbor Mriya z Ukrajiny,“ uviedla Mária Ferenczová z GOS v Rožňave.

V piatok budú v Rejdovej domáci vítať návštevníkov festivalu vyzdobenými dvormi, hudbou, spevom, tradičnými koláčmi a dobrou náladou.

„Festival sa začína bohoslužbami v evanjelickom chráme svätého Michala Archanjela. V miestnej fare Banícke múzeum v Rožňave otvorí výstavu pod názvom Rožňavská metercia, ktorá ponúkne pohľad do života stredovekých baníkov a hutníkov,“ povedala Ferenczová.

„O 18:00 hod. na malej scéne pri kostole organizátori s domácou folklórnou skupinou Hôra a ľudovou hudbou Ondreja Hlaváča slávnostne otvoria 44. ročník Gemerského folklórneho festivalu,“ priblížila Ferenczová.

Ľudová hudba Šarišanci z Prešova rozprúdi podľa jej slov náladu pravou východniarsku muzikou a následne folklórna skupina Heľpan z Heľpy ponúkne to najlepšie zo svojho bohatého repertoáru. „Hosťujúci ukrajinský národný súbor Mriya okrem svojho programu pripraví aj malú školu tanca, kde sa prítomní môžu naučiť základy ukrajinského tanca Hutsuliya,“ uviedla Ferenczová.

V sobotu po otvorení rejdovských dvorov návštevníci uvidia domácich remeselníkov. Na malej scéne v programe Eniki, beniki, ktorý režijne pripravila Mária Hlaváčová z GOS v Rožňave, sa predstavia detské folklórne súbory z okresu. Krojovaným sprievodom sa účastníci následne presunú do amfiteátra, kde festivalový program vyvrcholí. „Po privítanke scéna bude patriť gemerským folklórnym kolektívom. Program Vôňa Gemera, v réžii Jána Liptáka, predstaví bohatú paletu zvykov, piesní a tancov z rôznych kútov Gemera,“ priblížila Ferenczová.

„V amfiteátri organizátori pripravili pre návštevníkov bohatý sprievodný program. Na posedzke v Rejdovej sa v minulosti priadlo, tkalo, paličkovalo i vyšívalo, ale robievali sa aj ďalšie remeselné práce. Preto sme vybrali tento názov pre tvorivé dielne Domu tradičnej kultúry Gemera, a tak vo vyhradenom priestore pod amfiteátrom pri drevenom altánku si malí i starší nájdu určite svoje remeslo, ktoré by radi vyskúšali. Naši lektori im ukážu, ako správne spracovať rôzne materiály alebo vyrábať drobné dekoračné predmety z textilu či hrnčiarskej hliny,“ doplnila riaditeľka GOS v Rožňave Helena Novotná.

Festival z verených zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Košický samosprávny kraj.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM