Peter Simon Správy

Gemerčania si pozreli prvú časť nového seriálu 1890: Páčil sa im?, FOTO

Po Bratislave aj v Betliari. Práve tu sa natáčala značná časť nového seriálu 1890. Gemerčania mali v Betliari možnosť pozrieť si exkluzívne jeho prvú časť.

Ilustračný obrázok k článku Gemerčania si pozreli prvú časť nového seriálu 1890: Páčil sa im?, FOTO
29
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Nový seriál, ktorý sa natáčal na Gemeri, presnejšie v malebnom prostredí kaštieľa Betliar a jeho okolia sa pomaly ale isto dostáva aj na televízne obrazovky. Po tlačovej konferencii v Bratislave sa konala v kultúrnom dome v Betliari exkluzívna premiéra prvej časti.

Na úvod sa viac ako 240 prítomným zvedavcom prihovoril starosta obce Ľubomír Zatroch a zástupkyňa riaditeľa betliarskeho múzea Tímea Mátéová. Tá Gemerčanov informovala o pripravovaných podujatiach múzea na tento rok. Následne sa mohlo začať s dlhoočakávaným spustením seriálu. Podujatie sa uskutočnilo v kultúrnom dome 26. februára 2017 od 15:00 hod.

Dramatické scény do prepracovaných detailov zaujali snáď každého. Pozrite si prvé exkluzívne fotky v našej galérii.

„Moje pocity sú úžasné, jedná sa o vynikajúci dej, krásne zábery aj sprievodná hudba. Samotný kaštieľ, jeho interiér a okolitá príroda určite dodala novinke ten správny šmrnc,“ povedal pre náš web starosta Betliara, Ľubomír Zatroch.

Ako dodal, účasť ľudí na premiére ho nadmieru prekvapila.

„Seriál je veľmi zaujímavý. Tá prvá časť ma uchvátila. Je to profesionálne spracované,“ hovorí Michal Terrai.

Aj mladej študentke Veronike sa páčilo. Ako povedala, prekvapili ju aj výkony hercov. „Super spojený humor s drámou a napätím. Je to zaujímavé vidieť na filmovom plátne miesta, ktoré bežne navštevujem a zrazu tam na "pľaci“ hrajú významní Slovenskí herci," dodala Veronika Balogová.

Prvý výpravný dobový seriál v histórii samostatného Slovenska, na ktorom tvorcovia pracovali viac ako dva roky. „Spoločne sa diváci s hercami prenesú do podmanivého gemerského prostredia, predovšetkým do skvostného kaštieľa Betliar. Dej príbehu je situovaný do 19. storočia, no napriek tomu, že súčasťou televízneho tímu boli odborníci na toto obdobie, tvorcovia sa nesnažili zakaždým o absolútnu historickú presnosť. Vstúpte s nami do minulosti. Zločiny a vášne sa totiž storočiami nemenia,“ informuje hovorkyňa televízie, Lucia Kulihová.

Ďalej dodala, že mladý, no svojimi modernými vyšetrovateľskými metódami a úspechmi preslávený detektív Jánoš Marton (Ján Koleník) z Pešti prichádza na zámok Betliar riešiť tajomnú, brutálnu vraždu slúžky. Na Gemeri ho víta miestny rázny strážmajster Vilém Černý (Stanislav Majer), ktorému prítomnosť príliš sebavedomého vyšetrovateľa v jeho rajóne a nutnosť s ním spolupracovať vôbec nie je po chuti. „Zdá sa, že Martonova prítomnosť nevyhovuje ani miestnym obyvateľom, ktorí sú nedôverčiví k technickým novinkám a namiesto vedy uprednostňujú vieru v mágiu a povery; ba ani obyvateľom zámku – mocnej šľachtickej rodine Wisniewskych, kde má každý svoje tajomstvá,“ spresňuje hovorkyňa.

Obrazom: Premiéra seriálu 1890 v Betliari prilákala viac ako 240 ľudí
29
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM