Peter Simon Kultúra

FOTOREPORTÁŽ: Festival filmov o zimných športoch a dobrodružstvách aj v Rožňave

Súčasťou festivalu bola možnosť súťažiť o hodnotné ceny, pozrieť si v priestoroch kina výstavu výtvarníkov z celoslovenskej súťaže Výtvarné spektrum a navštíviť pohodlne zimnú krajinu v rôznych kútoch sveta prostredníctvom filmového plátna.

Ilustračný obrázok k článku FOTOREPORTÁŽ: Festival filmov o zimných športoch a dobrodružstvách aj v Rožňave
25
Galéria
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko

Ako informovala Anežka Kleinová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave, premietanie filmov s tematikou zimných športov začalo už vo štvrtok, 9. novembra 2017 premiérou filmu Vábenie výšok uznávaného slovenského dokumentaristu Pavla Barabáša. Jeho meno, ale určite aj námet, zaplnili hľadisko v kine Apollo, a tak priaznivci slovenských priekopníkov himalájskeho horolezectva mohli vidieť archívne zábery, ako aj súčasné výpovede a spomienky takých zvučných mien ako Ivan Gálfy, Peter Hámor, Zoltán Demján, Michal Orolin a ďalších.

Barabášovi sa podarilo vytvoriť dokument, ktorý je poctou jednej generácii a zároveň je tento film ilustráciou doby, v ktorej nebolo jednoduché byť hrdinom cez nielen finančné a organizačné, ale aj politické prekážky.

„V piatok, 10. novembra 2017 sa Rožňava stala, zároveň s dvesto slovenskými a českými mestami, miestom konania festivalu Snow Film Fest. V ponuke boli špičkové starostlivo vybrané filmy – finalisti zahraničných festivalov, a tiež novinky z domácej produkcie. Viac než adrenalín v tomto ročníku rezonoval človek – ľudia a ich príbehy spojené s prírodou v podobe majestátnych hôr, rozsiahlych snežných plání, štvornohých priateľov človeka, prírodných živlov, ale tiež zodpovednosti voči prírode,“ uviedla Kleinová.

Dodala, že súčasťou festivalu bola možnosť súťažiť o hodnotné ceny, pozrieť si v priestoroch kina výstavu výtvarníkov z celoslovenskej súťaže Výtvarné spektrum a navštíviť pohodlne zimnú krajinu v rôznych kútoch sveta prostredníctvom filmového plátna.

Obrazom: Snow film fest 2017 v Rožňave
25
Galéria
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM