Peter Simon Správy

Fotografi, filmári a výtvarníci zbystrite pozornosť: Prichádzajú tradičné amatérske súťaže!

Ak radi fotíte, kamerujete alebo kreslíte a ste súťaživý typ, tak zbystrite pozornosť. Do nášho mesta opäť prichádzajú tradičné jarné súťaže pre amatérov.

Ilustračný obrázok k článku Fotografi, filmári a výtvarníci zbystrite pozornosť: Prichádzajú tradičné amatérske súťaže!
Foto: Rastislav Búgel

Do Rožňavy prichádzajú tradičné jarné súťaže pre ľudí s umeleckým cítením. Kto chce prezentovať svoju prácu, tak má možnosť urobiť tak už onedlho. Podujatia pod názvom AMFO, CINEAMA a Výtvarné spektrum sa v našom meste tešia každoročnej obľube. Rôzne žánre fotografií, či maliarskych diel a videozáberov sa následne podrobia kvalitnému skúmaniu a tí šikovnejší si odnesú aj ocenenia.

Ako informovala Anežka Kleinová: „Tradičné jarné súťaže v neprofesionálnej výtvarnej, filmovej a fotografickej tvorbe práve prebiehajú. Ak máte nejaké tvorivé počiny v týchto oblastiach a chcete svoju tvorbu konfrontovať s inými autormi, alebo ju prezentovať verejnosti, neváhajte sa prihlásiť,“ hovorí Kleinová.

Dodáva, že termín uzávierky pre všetky je 24. marec 2016.

Propozície na jednotlivé súťaže:

AMFO – Ako informovala Kleinová, hlavným poslaním súťaže je vytvoriť podmienky pre porovnanie a zhodnotenie výsledkov súčasnej tvorby amatérskych fotografov na Slovensku. „Verejnou prezentáciou súťažných prác na výstavách motivovať záujem širokej verejnosti o fotografie rôzneho regionálneho pôvodu, tematického, žánrového zamerania, formálneho a technického spracovania. Rozvíjať záujmy, umeleckú kreativitu, nadanie a technické schopnosti v oblasti amatérskej fotografickej tvorby. Vytvára priestor na fotografické dokumentovanie a umelecké stvárnenie skutočnosti, na autorské vyjadrenie názorov, postojov, skúseností amatérskych fotografov, jednotlivcov i kolektívov. Odborno-vzdelávacou časťou podujatia – rozborovým seminárom rozvíja vedomostný a umelecko – odborný rast tvorcov. Spolu s ďalšími konzultáciami, diskusiami a výmenou skúseností prispieva k rozvoju amatérskej fotografie na Slovensku,“ uvádza Anežka Kleinová.

CINEAMA – je podľa slov Kleinovej celoštátna trojstupňová postupová súťaž a prehliadka amatérskej filmovej tvorby bez tematického vymedzenia. „V tomto roku vyhlásilo Národné osvetové centrum už 24. ročník. Súťaž je určená deťom, mládeži a dospelým v troch vekových skupinách, pozostáva z časti prezentačnej a vzdelávacej. Prezentačnú časť tvoria projekcie súťažných aj nesúťažných filmov a vzdelávaciu časť tvorí rozborový seminár a konzultácie s cieľom rozvíjať záujmy, umeleckú kreativitu, nadanie a technické schopnosti v oblasti amatérskej filmovej tvorby,“ spresňuje Kleinová.

VÝTVARNÉ SPEKTRUM – Celoštátna postupová súťaž neprofesionálnej výtvarnej tvorby Výtvarné spektrum je určená pre mládež (od 15 rokov) a dospelých. „Uskutočňuje sa vo všetkých krajoch SR. Súťaž nie je žánrovo ani tematicky vymedzená. Podporuje rozvoj záujmovej umeleckej činnosti našich občanov – výtvarnej tvorby v celej jej žánrovej rozmanitosti: v kresbe, grafike, maľbe, kombinovanej technike, plastike (drevo, kameň, kov a pod.), úžitkovej tvorbe (šperk, keramika, textil) a v prácach intermediálneho charakteru (fotografický záznam akčného umenia, land-artu a pod.), počítačovej grafike,“ spresnila Kleinová.

Ak máte záujem o viac informácií, tak kontaktuje kleinova@gos.sk, 0905 919 431.

Foto: ilustračné

Tradičné jarné súťaže v GOS-ke
1
Galéria
Foto: Anežka Kleinová / Zdroj: Gemerské osvetové stredisko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM