Peter Simon Kultúra

FOTO z premiéry vianočných trhov: V Coburgovskom kaštieli to zavoňalo dobrotami

Vianočné trhy v Jelšave sa tento rok prvýkrát uskutočnili v priestoroch tamojšieho coburgovského kaštieľa. Na vianočnej atmosfére pridalo množstvo sprievodných podujatí.

Ilustračný obrázok k článku FOTO z premiéry vianočných trhov: V Coburgovskom kaštieli to zavoňalo dobrotami
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovala koordinátorka pamiatkovej obnovy kaštieľa Viera Kozárová, podujatie s názvom Vianoce v jelšavskom kaštieli sa začali v piatok 11. decembra o 10:00 hod. a zamerané boli hlavne na prezentáciu tradičných výrobkov a priblíženie tradícií „Na nádvorí sa stretli kováči, ktorí záujemcom pomohli vlastnoručne vyrobiť napríklad darček zo železa. Prebiehala aj súťaž v ťahaní železa na jeden náhrev,“ uviedla koordinátorka a dodala, že na návštevníkov čakala aj prezentácia remeselných výrobkov a tvorivé dielne, venované zhotovovaniu rôznych produktov. „Napríklad ženy sa mohli naučiť, ako si doma pripraviť rôznu prírodnú kozmetiku, povedzme balzam na pery,“ priblížila.

Na nádvorí kaštieľa nechýbal ani drevený betlehem z dielne miestnej rezbárky Evy Wilson a pre záujemcov o históriu kaštieľa bola o 11:00 hod. v ponuke komentovaná prehliadka jeho priestorov. „K atmosfére Vianoc, samozrejme, patria aj pochúťky ako kapustnica, varená medovina či punč. Návštevníci si ich mohli vychutnať napríklad pri improvizovaných scénkach ochotníckeho divadla z Revúcej, vystúpeniach miestnych žiakov a detí či koledách v podaní členov komunitného centra,“ uviedla Kozárová.

V coburgovskom kaštieli sa počas tohto roka uskutočnila prvá etapa záchranných prác, do ktorej boli zapojení miestni nezamestnaní. Realizovala sa od mája do konca októbra vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry SR v rámci programu obnovy torzálnej architektúry a z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu. Samospráva plánuje v postupnej obnove objektu pokračovať aj v budúcom roku.

Pozrite si fotky z Vianočných trhov v Jelšave v našej galérii.

Obrazom: Vianočné trhy tento rok prvýkrát v coburgovskom kaštieli
16
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM