Peter Simon Rôzne

FOTO z otvorenia výstavy: Hračky neobdivovali len najmenší

Výstava je zostavená zo zbierkového fondu SNM- MBKH hrad Modrý Kameň a prezentuje hračku na Slovensku v 20. storočí. Krátkodobá tematická výstava je obohatená a doplnená o malú skupinu atraktívnych hračiek zo zbierky Baníckeho múzea v Rožňave.

Ilustračný obrázok k článku FOTO z otvorenia výstavy: Hračky neobdivovali len najmenší
6
Galéria
Foto: Janka Vaisová

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrna inštitúcia Košického samosprávneho kraja, a Slovenské národné múzeum – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, hrad Modrý Kameň predstavili vo výstavných priestoroch Galérie Baníckeho múzea v Rožňave, na Nám. baníkov 25, unikátne staré hračky.

Vernisáž výstavy sa uskutočnila 16. novembra 2016 o 16:30 hod. v priestoroch rožňavskej galérie.

„Táto jedinečná výstava mnohých návštevníkov prenesie späť v čase do detstva a vyvolá v nich nostalgické spomienky. Mladšej generácii zas priblíži s akými hračkami sa hrávali ich rodičia, prípadne starí rodičia. Návštevníci budú mať možnosť vidieť rôzne hračky – od dievčenských bábik, plyšových medvedíkov, cez rôzne stavebnice až po nesplnené chlapčenské sny zo zbierok SNM – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, hrad Modrý Kameň a domáceho Baníckeho múzea v Rožňave. Nezvyčajná prezentácia je vhodná pre najmenších návštevníkov a ich rodičov práve počas predvianočného a Vianočného obdobia,“ informoval Pavol Horváth z oddelenia propagácie.

Podľa kurátorky výstavy, Eriky Antolovej je zámerom snaha priblížiť svet hračiek v niekoľkých menších tematických celkoch a to podľa prostredia ich výskytu, druhov a funkcie hračiek a hier, výrobcov a dizajnérov. Návštevníci výstavy majú možnosť vizuálne vnímať a porovnávať vzorku ľudových hračiek detí žijúcich na vidieku a obľúbené hračky „mestských detí „ z prvej polovice 20. storočia.

„Ďalej skupinu „kyjatických hračiek „ z tvorby majstra Rudolfa Stehlíka, štylizované skladačky výtvarníka Róberta Žilíka a vzorku sériovo vyrobených drevených hračiek a hier od výrobcov združených v Cechu výrobcov hračiek. Medzi vystavenými exponátmi svoje prirodzené miesto našli priemyselne vyrobené plechové hračky z Pohorelej, plyšové hračky z výrobného družstva Mlaď Handlová a nechýbajú ani niektoré „hity československej hračky“ z éry plastov – posledných desaťročí minulého storočia,“ spresnila Antolová.

Obrazom: Zázračný svet hračiek v Baníckom múzeu
6
Galéria
Foto: Janka Vaisová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM