Peter Simon Kultúra

FOTO: Vo Vlachove sa vzdelávali folkloristi a choreografi súborov

Choreografi, vedúci a členovia folklórnych kolektívov z okresu Rožňava sa zišli začiatkom septembra vo vlachovskom kultúrnom dome, kde sa v rámci metodického stretnutia s názvom Podoby tanca zdokonaľovali v tanci a dozvedeli sa tiež o úlohe odevu a jeho úprave.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vo Vlachove sa vzdelávali folkloristi a choreografi súborov
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko

Podujatie zorganizovalo Gemerské osvetové stredisko (GOS) v Rožňave v spolupráci s obcou Vlachovo a vlachovským občianskym združením Stromíš. Zúčastnilo sa na ňom takmer 40 členov z desiatich folklórnych kolektívov z okresu.

„Náš lektor Ladislav Bačinský, ktorý pozná gemerský folklór, naozaj nemal ľahkú úlohu. Aby zaujal skúsenejších a aby jeho výklad a ukážky pochopili aj začiatočníci, ktorí sa s folklórnou problematikou a terminológiou len oboznamujú, sa snažil prístupnou i zábavnejšou formou objasniť danú tematiku,“ priblížila Mária Ferenczová z GOS v Rožňave.

Veľkú pozornosť venoval podľa jej slov úlohe odevu a jeho úprave pri prezentácii folklórnych programov.

„Dôraz kládol na výber hudobného materiálu, priestorovú kresbu, choreografiu javiskovej reči, členenie scény, využitie rekvizít a ďalšie témy, ktoré im pomôžu v práci v súboroch a skupinách. Výklad spestril aj príhodami zo svojej dlhoročnej práce so skupinami a zaujímavými folkloristami aj z nášho regiónu,“ uviedla Ferenczová.

V praktickej časti lektor účastníkom priblížil možnosti, ako viesť tanečné a spevácke nácviky. „Poukázal na rozdiely z rôznych tanečných oblastí a zdôraznil charakteristické znaky gemerských tancov. Podčiarkol správnu interpretáciu prvkov a motívov, aby si zachovali gemerský charakter. V závere si účastníci vyskúšali tance z Vlachova a do tanca im zahrala ľudová hudba folklórnej skupiny Stromíš,“ dodala Ferenczová.

Metodické stretnutie folkloristov a školu tanca z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Obrazom: Podoby tanca
5
Galéria
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM