Peter Simon Správy

FOTO, VIDEO: Speleo-alpinistické preteky v Silickej ľadnici

V priestoroch jaskynnej priepasti Silická ľadnica sa uskutočnili zaujímavé a nevšedné preteky. Podujatie tohto typu s medzinárodnou účasťou sa v našom okolí konalo vôbec po prvý krát.

Ilustračný obrázok k článku FOTO, VIDEO: Speleo-alpinistické preteky v Silickej ľadnici
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Neďaleko Rožňavy sa uskutočnilo podujatie, ktoré tu ešte nebolo. Šikovní lezci zdolávali známu Silickú ľadnicu, presnejšie jej bralo. Do súťaže sa mohol zapojiť každý. Pre návštevníkov si organizátori pripravili aj chutný guláš, občerstvenie a niekoľko sprievodných podujatí. To, ako sa popasovali borci s vysokou skalou si môžete teraz pozrieť v našej galérii. Ako na úvod informoval jeden z organizátorov podujatia pod názvom 1. ročník Memoriálu Petra Herényiho, Ladislav Juhász, súťaž sa organizovala spoločne s členmi jaskyniarskej skupiny Speleo Rožňava a mestom Rožňava. Pomohli aj sponzori.

Lezci po lane prekonávali 40 metrov vysoké skalné bralo nad priepasťou Silická ľadnica. Celá trať preteku mala 180 metrov, zúčastnilo sa desať lezcov. „Prípravy trvali týždeň, použili sme, laná, prepínky a kladky. Na trati je použitých 15 kotiev. Lezci si trať chvália, že je pekná a dobre zleziteľná. V podstate sme tam spravili zopár náročných chytákov, aby to nemali zas úplné jednoduché, napríklad také, že ich to vynáša ďaleko od skaly,“ uviedol jeden z organizátorov Juhász.

Náročné vybavovačky

Na príprave trati podľa Juhásza pracovali štyria členovia Speleo Rožňava, Tomáš Suchý, Ľuboš Suchý, samotný Ladislav Juhász a Vendelín Kindernay od utorka do piatku. „Vybavovanie povolení určite nebolo jednoduché. Naopak, bolo to náročné a hlavne všetko sme museli prebrať z Ministerstvom životného prostredia, koľko kotiev môžeme kde umiestniť a na ktorej strane brala môžeme preteky usporiadať. Stanovili nám aj maximálny počet lezcov. Maximálne povolený limit bol 40. To sme neprekročili,“ spresnil Ladislav Juhász.

V prvom rade bezpečnosť

Na bezpečnosť počas konania pretekov dohliadali členovia horskej záchrannej služby a rozhodcovia zo Speleo Rožňava, ktorí sledovali to, ako lezci postupujú, či majú správny lezecký postup. „Ak niekto spravil prešľap, tak sme ho upozornili. Dostal 30 sekundovú penalizáciu, ak bol ten prešľap veľmi závažný automaticky sme mu mohli povedať že nemusí ďalej súťažiť a je diskvalifikovaný,“ zhodnotil organizátor podujatia.

Vzdali hold jaskyniarovi, ktorý tam tragicky zahynul

Názov preteku bola ťažká voľba, keďže jaskyniarska skupina Speleo Rožňava má celú kopu jaskyniarskych legiend. „No napokon padla voľba na Petra Herényiho. Bol to mladý začínajúci jaskyniar, ktorý na danom mieste pri nácviku lezeckej techniky zahynul a práve to je dôvod prečo sme sa rozhodli pomenovať preteky po ňom. Svoju účasť potvrdili už aj lezci z Česka, Maďarska, či Rumunska,“ uviedol predseda jaskyniarskej skupiny Bartolomej Šturmann.

Samotné preteky začali v sobotu 27. augusta 2016 o 11:00 hod., no súťažiaci sa mohli registrovať už v ranných hodinách od 8:00 hod. do 9:00 hod. „Následne sa konala rozprava a tréning. S vyhlásením výsledkov sa počítalo okolo 16:00 hod. Okrem súťaže nechýbali ani sprievodné podujatia ako napríklad rímske bojové umenia, chutný guláš, skákací hrad pre deti a taktiež škola uzlov. Návštevnosť odhadujem na približne 400 ľudí. Návštevníci mali veľmi dobrý pocit z celej akcie,“ dodal Šturmann.

Kompletné výsledky

Muži

  • Dénes Nagy (HU) 14 min. 56 sek.
  • Jozef Hetesi (SK) 16 min. 20 sek
  • Dávid Winkeler (CZ) 16 min. 40 sek.

Ženy (mali kratšiu trať)

  • Kata Csonoor (HU) 14 min. 43 sek.
  • Katka Šviderová (SK) 22 min. 07 sek.
  • Lilla Tompos (HU) – trať nedokončila
1. ročník Memoriálu Petra Herényiho
1
Galéria
Obrazom: 1. ročník memoriálu Petra Herényiho - Silická ľadnica
56
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM