Peter Simon Správy

FOTO, VIDEO: Slávnostnú výstavu o cisárovnej Sisi otvoril vnuk posledného rakúskeho cisára György Habsburg

Letná sezóna v betliarskom kaštieli sa nesie v znamení legendárnej kráľovnej Alžbety, známej aj pod menom Sisi. Múzeum Betliar vo štvrtok otvorilo výstavu Jej Veličenstvo kráľovná Alžbeta v našich dejinách a predstavách.

Ilustračný obrázok k článku FOTO, VIDEO: Slávnostnú výstavu o cisárovnej Sisi otvoril vnuk posledného rakúskeho cisára György Habsburg
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Návštevníci môžu vidieť mnohé výtvarné diela pripomínajúce kráľovnú, ale aj kopec osobných predmetov, ako sú vejáre, topánky, prsteň s briliantmi, ktorý venovala bardejovskej farnosti, či mohutné trónne kreslo vyrobené pre Františka Jozefa I., na ktorom sedel aj svätorečený pápež Ján Pavol II.

„Mnohé z prezentovaných diel nikdy neboli vystavené a nesmierne nás teší, že sa nám podarilo na výstavu zapožičať unikátne zbierkové predmety z viac ako pätnástich slovenských, maďarských a rakúskych múzeí a kultúrnych inštitúcií, ktoré bežne neopúšťajú svoje domovské expozície a depozity,“ uviedla Judita Krajčiová z múzea v Betliari.

Počas slávnostného otvorenia v betliarskom kaštieli nechýbal príhovor riaditeľa múzea Júliusa Barcziho, generálneho riaditeľa SNM Viktora Jasaňa či samotného vnuka posledného rakúskeho cisára Karola I. Györgya Habsburga, ktorý si areál kaštieľa, interiér a samotnú výstavu pochvaľoval. Na začiatok svojej návštevy si prezrel vystavované zbierkové predmety v sprievode Barcziho a Jasaňa.

Györgya Habsburga na svojej návšteve v Betliari sprevádzal aj generálny riaditeľ Maďarského národného múzea László Csorba, riaditeľ kráľovského kaštieľa v Gödöllő Tibor Gönczi, generálny konzul Maďarska na Slovensku Bitay Levente. Neposlednom rade na otvorení výstavy nechýbal ani námestník generálneho riaditeľa SNM Oliver Petrus.

„Sisi sa stala vďaka kultu svojej osobnosti viac našou fantáziou a súčasťou predstáv ako dejín. Výstava, ktorú naše múzeum zorganizovalo si dovolilo tento obraz o kráľovnej doplniť o historické fakty. Ponúknuť návštevníkom autentický kontakt s osobnými predmetmi a dobou jej veličenstva. Teší nás skutočnosť, že sme tam mohli urobiť na miestach, kde sa v minulosti o Alžbete veľa hovorilo a bola jej pamiatka uctievaná,“ uviedol vo svojom príhovore riaditeľ múzea v Betliari Július Barczi. Ďalej poďakoval zamestnancom múzea a spolutvorcom celej výstavy.

Spomenul aj obnovu hradu

Generálny riaditeľ SNM zas vo svojom príhovore vo vysokej miere zvýraznil vážnosť a odhodlanie organizácie takejto výstavy. Vo svojich slovách spomenul aj prácu Júliusa Barcziho a ostatných poverených zamestnancov betliarského múzea. Spomenul tiež zdĺhavú obnovu hradu Krásna Hôrka. „Aj keď obnova hradu je trošku zdĺhavá, mám nádej, že mladý kolektív pod vedením Júliusa Barcziho aj Krásnu Hôrku dá do krásnej podoby a predstaví vám ju tak, ako teraz predstavuje Sisi. Môžme sa vrátiť do minulosti a potešiť sa práce z prítomnosti,“ komentoval generálny riaditeľ SNM Viktor Jasaň.

Kaštieľ a výstava sa mu páči

„Ďakujem veľmi pekne za pozvanie, že sa môžem zúčastniť na tomto podujatí. Je to príležitosť a som rád, že som navštívil túto šperkovnicu a o tom radšej, že sa tu koná aj výstava o kráľovnej Alžbete. Sisi je tou farebnejšou postavou v dejinách mojej rodiny. Prezentovaná je z mnohých pohľadov. Jednou stranou sú známe filmy a druhou povery. No ani jedna strana sa podľa mňa nepribližuje k skutočnosti. Je nutné pozrieť sa na kráľovnú z iného uhľa. Z hľadiska pevnej političky. Podarilo sa jej dosiahnuť niečo, čo sa nepodarilo len tak nikomu a to je vytvorenie mieru v rakúsko-uhorskej monarchii,“ prezradil vo svojej reči vnuk posledného rakúskeho cisára Karola I. György Habsburg.

Na záver prítomným zaspievala operná diva Adriana Kučerová.

Pre návštevníkov je na celé leto pripravené množstvo sprievodných podujatí. Ich tvárou bude dvojníčka kráľovnej Sisi – Erika Došeková, ktorá sa verejnosti v betliarskom kaštieli Andrássyovcov prvýkrát predstaví v sobotu 6. júna od 14.00 h.

Pozrite si v našej galérii fotky z otvorenia výstavy a video, ktoré obsahuje viac vyjadrení zainteresovaných!

Ďalšie fotky z výstavy nájdete TU!

Slávnostné otvorenie výstavy Jej veličenstvo kráľovná Sisi
1
Galéria
Slávnostné otvorenie výstavy Jej veličenstvo kráľovná Sisi v Betliari (1)
35
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM