Peter Simon Kultúra

Foto: Takto sa predviedli folkloristi z Vyšnej Slanej

Stavanie mája, ale aj rôzne spevy. To všetko prítomným predstavili folkloristi z Vyšnej Slanej.

Ilustračný obrázok k článku Foto: Takto sa predviedli folkloristi z Vyšnej Slanej
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko

1. jún 2016 nebol len dňom detí, ale aj dňom, kedy sa priaznivci regionálneho folklóru stretli na ďalšom folklórnom večere organizovanom Gemerským osvetovým strediskom v Rožňave. V Dome tradičnej kultúry Gemera postavila folklórna skupina Radzim z Vyšnej Slanej tradičný máj, veľkú brezu ozdobenú farebnými stužkami a za spevu a tanca návštevníkom predstavila Vyšnoslanské Rusadľe.

„Pomenovanie Rusadľe vychádza pravdepodobne z pohanského sviatku prechodu jari do leta, kedy v noci víly s priesvitnými telami, Rusalky, chodili po chotári, ľudí ktorých stretli do tanca volali a dávali im hádanky. A kto ich zvodom neodolal alebo hádanku neuhádol, toho Rusalky utopili, či inak skántrili,“ povedala Dana Lacková z Gemerského osvetového strediska.

Ako dodala, na Gemeri predstavuje Rusalku mladá breza, očistená od spodných konárov a kôry a ktorej zelený vrcholec je ozdobený farebnými stužkami. Spev a tanec okolo takto upravenej brezy a jednotlivé farby na stužkách zabezpečovali našim predkom ochranu pred zlými duchmi a dodávali im životnú silu a moc. „Rusadľe, patriace do Turíčnych obyčajov na Slovensku postupne zanikajú. Oživenie ich symboliky a krásy v živote našich miest a dedín, ktoré v poslednom období s radosťou sledujeme, je prísľubom toho, že zvykoslovné odkazy našich predkov prežijú aj dnešný internetový svet,“ uviedla Lacková.

Obrazom: Vyšnoslanské Rusadľe
14
Galéria
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM