Peter Simon Kultúra

FOTO: Svadba ako sa patrí, nechýbali dobroty a tradičné zvyky!

Gemerské osvetové stredisko v Rožňave organizuje raz mesačne vo svojich zrekonštruovaných priestoroch cyklus podujatí U nás taká obyčaj. Tentoraz sa zamerali na pravú bystränskú svadbu.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Svadba ako sa patrí, nechýbali dobroty a tradičné zvyky!
Zdroj: Dnes24.sk

V stredu 21.októbra 2015 sa v Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave (GOS) konala pravá bystränská svadba v podaní folklórnej skupiny Bystränky z Rožňavského Bystrého. Svadobníci sa schádzali v átriu kde ich privítala moderátorka, družba s kmotrou ponúkali, družičky im pripli pierka a usadili ich v sále.

„Pani Dana Lacková uvádza naše folklórne večery od začiatku a vždy si pripraví pre návštevníkov zaujímavosti, ktoré sa dotýkajú témy. Aj teraz uviedla zvláštnosti a zabudnuté zvyky, bez ktorých sa v minulosti gemerská svadba neobišla,“ uviedla Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska. S hlavným programom sa predstavili „Bystränky“, predviedli svadbu od príprav až po „gräjcérový“ tanec, tak ako to v Rožňavskom Bystrom je zvykom. Ich výkony boli odmenené srdečným potleskom divákov, svadobčanov, ktorých sa tu zišlo viac ako osemdesiat.

„Sme veľmi radi, že nás prišli podporiť naši rodáci, folkloristi z okresu i ďalší známi a naši mladí členovia mali možnosť získali ďalšiu novú skúsenosť aj na takomto podujatí,“ doplnila Zuzana Tomková, vedúca folklórnej skupiny .

Svojich hostí pohostili – ako sa patrí – tradičnými svadobnými jedlami ako kuracia polievka s gágoríkmi, kapusta s fašírkami, svadobný koláč a zákusky takmer od každej členky skupiny tiež nechýbali. Foyer Domu tradičnej kultúry Gemera zaplnili svadobní hostia, ktorí neskrývali radosť zo stretnutia, ale aj zo všetkých dobrôt.

Pozrite si momentky zo svadby v našej fotogalérii ;)

Foto: GOS

Obrazom: Pravá bystränská svadba
10
Galéria
Zdroj: FlorbalPortal.net
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM