Peter Simon Správy

FOTO: Rožňavskí jaskyniari trénujú, záchrana človeka je pre nich top prioritou

V dňoch 21-23.11.2014 sa uskutočnil medzinárodný seminár speleologickej záchrany pod záštitou HZS , za účasti poľských jaskynných záchranárov TOPR, dobrovoľných záchranárov z radov SSS a členov Speleoklubu Rožňava.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Rožňavskí jaskyniari trénujú, záchrana človeka je pre nich top prioritou
Zdroj: Dnes24.sk

Úlohou stretnutia bolo zdokonaľovanie a zjednotenie metodiky speleologickej záchrany medzi zúčastnenými skupinami. Praktické cvičenie na Silickej planine preverilo schopnosti plánovania a prevedenia záchranných prác s dôrazom na starostlivosť o pacienta. Cvičenie prebehlo v priepasti Veľká Bikfa (-141m), odkiaľ bol transportovaný zranený jaskyniar so zlomenou nohou, zlomeninami oboch rúk a otrasom mozgu. „Nedávny úraz v Slovenskom krase, nám ukázal dôležitosť správnej koordinácie záchrannej akcie, pripravenosť, byť schopný podať neodkladnú pomoc pacientovi, poskytnúť mu maximálny možný komfort a dokázať ho bezpečne dostať von z jaskyne. Počas cvičenia sme pre pacienta postavili tepelný bod, ktorý zaručuje v chladnej jaskyni teplé prostredie pre pacienta aj pre ošetrujúceho záchranára po nutnú dobu,“ informoval podpredseda klubu Speleo Rožňava podpredseda klubu Mikuláš Repaszký.

Ako sme sa ďalej dozvedeli od jaskyniara, veľmi dôležitým je zjednotenie metodiky transportu, ktorá sa líši nie len medzi štátmi, ale aj medzi niektorými skupinami. V prípade medzinárodnej záchrannej akcie sa tak dá predísť mnohým nedorozumeniam. „“Každé podobné cvičenie nám dáva nové poznatky, preveruje naše schopnosti a zároveň zdokonaľuje v práci dobrovoľnej speleologickej záchrany. Zároveň máme možnosť spoznať ľudí, s ktorými môžeme v budúcnosti spolupracovať pri ostrých záchranných prácach,“ dodal Repaszký.

V galérii nájdete fotky z tejto akcie záchranárov.

Foto: Speleo Rožňava

Cvičenie: Záchranná akcia jaskyniarov
24
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM