Peter Simon Rôzne

FOTO: Prejdite sa s nami po náučnom chodníku v lokalite Rákoša

Babie leto láka do prírody. Jednou z možností je aj prechádzka po náučnom chodníku v lokalite Rákoš.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Prejdite sa s nami po náučnom chodníku v lokalite Rákoša
28
Galéria
Foto: Petr Hanzlíček / Zdroj: Dnes24.sk

Náučný banícky chodník má nadšencov zasvätiť do histórie baníctva na Gemeri. Okrem prechádzky v prírode je k videniu aj niekoľko štôlní. Pozrite si fotky Rožňavčana.

Petr Hanzlíček sa za pekného počasia, ktoré momentálne panuje aj na Gemeri vybral do lesa. Nohy ho zaviedli do lokality náučného chodníka, ktoré sa otváralo len nedávno. Ako už býva zvykom, spoločnosť mu robil jeho štvornohý miláčik, Tesina. „Je to síce dosť náročná cesta, ale na druhú stranu je dobré, že sú tam tabule, ktoré krásne popisujú minulosť a robotu baníkov v našom okrese,“ povedal nadšenec prírody Petr.

Podľa slov predsedu spolku Dušana Oravca, trasa chodníka je vedená po existujúcich lesných cestách a chodníkoch. Tvorí ho celkom päť informačných drevených panelov, z ktorých dva sa nachádzajú v katastri mesta Rožňava a tri v katastri obce Krásnohorské Podhradie.

„Osadili sme 5 náučných tabúľ na trase chodníka, dúfajúc, že poslúžia turistom a nestanú sa terčom vandalov. Zostáva ešte dokončiť značenie chodníka a osadiť tabuľky s popisom banských diel,“ doplnil Oravec.

Štôlne v tejto lokalite sú veľmi zachovalé a to bol jeden z dôvodov, prečo sa na túto lokalitu aj zamerali. Chodník je dosť dlhý, má 15 kilometrov, tá prvá časť vedie cez lesné cestičky a potom sa po prevýšení dostanete do tých zaujímavých miest. Takou zaujímavou lokalitou je miesto, kde prechádzala lanovka z Malého vrchu na Rožňava baňu. Jednou takou raritou je aj štôlňa Berta, jej dĺžka je približne 100 metrov a je zachovalá, no vstup do nej je zakázaný.

Obrazom: Takto vyzerá banský náučný chodník v lokalite Rákoš
28
Galéria
Foto: Petr Hanzlíček / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM