Peter Simon Rôzne

Foto: Pomôcka pre turistov dokončená, novinku na námestí obdivujú aj deti

V srdci nášho mesta vznikla nevídaná novinka. Pokochajte sa výtvorom šikovných výtvarníčok.

Ilustračný obrázok k článku Foto: Pomôcka pre turistov dokončená, novinku na námestí obdivujú aj deti
15
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Nevídaná novinka v centre nášho mesta určite zaujme Rožňavčanov a turistov zas poteší. Dokončenú mapu pamiatok v našom okolí obdivujú aj tí najmenší.

Mapa Gemera vznikla pod rukami šikovných výtvarníčok zo Základnej umeleckej školy v našom meste. Nadšencom histórie Gemera približuje rôzne pamiatky a lokality, ktoré sa u nás nachádzajú.

Ako povedala riaditeľka školy Monika Kerekešová, ktorá na umelecké dielo dohliadala, jedná sa o mapu nášho okolia. Tá pozostáva z pomyselného kompasu, ktorý znázorňuje svetové strany a v ňom sa v strednej časti nachádza Rožňava, presnejšie dominanta mesta, Strážna veža. Okolo nej už vznikli ďalšie kresby. „Miesto si tu našli najznámejšie pamiatky, ktoré sa nachádzajú v okolitých obciach. Cestu k nim určuje takzvaný kompas v ktorom sa tieto maľby nachádzajú,“ povedala Kerekešová.

Ako ďalej dodala, na diele pracovali šikovní výtvarníci zo spomínanej umeleckej školy. Na mape nájdeme miesta ako Silická ľadnica, motív Gombaseckej jaskyne, ale aj známej Krásnohorskej. Okrem toho si tam svoje miesto našli aj historické pamiatky ako kostol v Štítniku, kaštieľ v Betliari, povestná Etelka v Nižnej Slanej, a aj hrad Krásna Hôrka. To však nie je všetko. Mapu si môžete podrobne prezrieť v našej galérii.

Nápad prišiel z mesta. Podľa kultúrnej referentky, Lenky Leštákovej by mala táto mapa potešiť nielen turistov, ale aj domácich a pripomenúť im, čo by okrem Rožňavy mohli v okolí zhliadnuť. Myšlienka tejto mapy vznikla na odbore školstva, kultúry, mládeže a športu a následne sa k nám pripojila aj ZUŠ Rožňava, ktorá to celé zrealizovala.

Obrazom: Pomôcka pre turistov dokončená
15
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM