Peter Simon Rôzne

FOTO: Huby konečne rastú, úlovok Rožňavčana môžeme len ticho závidieť!

Aj napriek tomu, že hubárska sezóna nepatrila tento rok medzi najlepšie, aspoň na jeseň si milovníci lesných plodov prídu na svoje. Huby sa rozrástli aj v okolí Rožňavy. Gabriel si naplnil touto dobrotou za pár hodín celý košík.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Huby konečne rastú, úlovok Rožňavčana môžeme len ticho závidieť!
Zdroj: Dnes24.sk

Skúsený hubár z Rožňavy sa teší, že napriek suchému letu sa huby rozrástli aspoň na jeseň. Ako povedal, cez leto sa bol pozrieť v lese v rámci prechádzky dvakrát, ale nenašiel nič. „Tohoročná hubárska sezóna bola slabá. Napriek tomu som našiel zopár dubákov a bedle. Tento rok huby rástli mimo lesa, teda na okrajoch hôr,“ uviedol Gabriel s tým, že so svojím zberom je pomerne spokojný. Ako tiež spomenul v lese sa však dlho nezdržal.

Gabriel pochádza z hubárskej rodiny a na huby chodieva pravidelne. Ako nám prezradil, zbiera všetko, čo pozná a čo je jedlé a nemusia to byť práve len huby. Okrem zbierania húb je dokonca jeho koníčkom aj ich fotografovanie. A tak si počas výletu do lesa okrem zbierania plodov stále zhotoví aj niekoľko zaujímavých fotografií. „Výlučne chodievam na huby s manželkou, dlho sa v lese nezdržiavame. Buď rastú alebo nie. Už ako dieťa som chodieval na huby s mojím ockom. V tom čase sa huby zbierali v neďalekých lesoch napríklad nad Čučmou alebo nad Rákošom,“ prezradil Gabriel.

Dlhoročný hubár má už aj svoje osvedčené recepty, ako huby uskladniť, či pripraviť. „Nazbierané huby suším na terase na chalupe. Z kuriatok najradšej robíme praženicu alebo ich zavarím v sladkokyslom náleve. Bedle zase máme radi vyprážané v trojobale,“ dodal na záver hubár Gabriel z Rožňavy.

Foto: Gabriel Bogdán

Huby v našom okrese
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM