Peter Simon Rôzne

FOTO: Gymnazisti z Dobšinej na exkurzii jaskyne Domica

Študentov čakalo úžasné jaskynné dobrodružstvo. Sprevádzal ich koordinátor environmentálnej výchovy Miroslav Kudla. Cieľom exkurzie bolo rozšírenie gymnaziálneho učiva geografie a biológie.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Gymnazisti z Dobšinej na exkurzii jaskyne Domica
14
Galéria
Zdroj: Sára Kluknavská

V stredu 22. marca 2017 sa gymnazisti z Dobšinej vybrali na zaujímavú terénnu exkurziu do jaskyne Domica. Ráno nastúpili do autobusu a celí natešení sme sa vybrali naprieč jaskynnému dobrodružstvu. Ako informovala študentka, Sára Kluknavská z gymnázia, cestovali približne hodinku a čas si skracovali zábavnými historkami a počúvaním hudby. Hneď po príchode sa vydali na menšiu túru po náučnom chodníku Kečovské škrapy, obdivovali povrchové krasové útvary a prebúdzajúcu sa flóru.

„Potom nás čakalo úžasné jaskynné dobrodružstvo. Sprevádzal nás koordinátor environmentálnej výchovy Mgr. Miroslav Kudla. Cieľom našej exkurzie bolo rozšírenie gymnaziálneho učiva geografie a biológie. Dozvedeli sme sa zaujímavé informácie o vzniku vápencových krasových útvarov, o nezastupiteľnej úlohe vody, ktorá vytvorila túto podzemnú krásu,“ hovorí Sára.

Ako doplnila, študenti sa oboznámili aj s jaskynnou faunou. Celou prehliadkou ich sprevádzali lietajúce netopiere. „Priblížili sme si ich život v podzemí, videli sme aj jedince, ktoré ešte hibernovali. Pribúdajúci počet prebúdzajúcich sa netopierov, bol jasným dôkazom jari a oteplenia,“ doplnila gymnazistka.

Jaskyňa Domica je aj významným archeologickým náleziskom. Svoj úkryt tam hľadal praveký človek v mladšej dobe kamennej, dôkazom sú nájdené početné kamenné, kostené a hlinené predmety. „Naučili sme sa veľa o histórii jaskyne, jej objaviteľoch a popri vzdelávaní sme obdivovali stalaktity, stalagmity, stalagnáty a iné unikátne nádherné úkazy. Navštívili sme aj bežným návštevníkom neprístupné časti jaskyne. Prechádzali sme aj cez Panenskú chodbu, ktorá nie je osvetlená. Zažili sme aj úplnú tmu a zvyšok prehliadky sme si svietili vlastnými baterkami, čelovkami či inými svetlami. Nahliadli sme do nádherného podzemného sveta jaskyne, ktorá je v rámci jaskýň Slovenského a Aggtelekského krasu zaradená do zoznamu svetového prírodného dedičstva,“ prezradila na záver študentka gymnázia v Dobšinej.

Obrazom: Gymnazisti z Dobšinej na exkurzii jaskyne Domica
14
Galéria
Zdroj: Sára Kluknavská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM