Peter Simon Kultúra

FOTO: Gemerský folklórny festival v Rejdovej žal úspech

Gemerské osvetové stredisko v Rožňave a obec Rejdová organizovali pre vyznávačov tradičnej ľudovej kultúry už 43. Gemerský folklórny festival v Rejdovej. Pozrite si množstvo fotiek v našej galérii.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Gemerský folklórny festival v Rejdovej žal úspech
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Pre návštevníkov najväčšieho folklórneho podujatia v okrese si organizátori pripravili bohatý a pestrý program, scénických i nescénických foriem v obci i amfiteátri. Gemerské a hosťujúce súbory a skupiny ponúkli to najlepšie zo svojich repertoárov a v rejdovských dvoroch si tiež každý prišiel na svoje. Podujatie sa uskutočnilo v dňoch 19. a 20. augusta 2016.

Podľa slov organizátorky začalo celé podujatie živou pozvánkou v našom meste. O príjemnú atmosféru sa postarali súbory Dubina a Haviarik. V piatok slávnostne vyzdobená Rejdová privítala prvých účastníkov a domáci im okrem dobrej nálady ponúknu aj niečo z tradičnej kuchyne. Následne sa konala bohoslužba s miestnom kostole, kde atmosféru ešte viac umocnila známa speváčka Anka Servická z Prešova. V priestoroch miestnej fary zas Banícke múzeum v Rožňave sprístupnilo výstavu zo svojich zbierok o pastierstve na Gemeri.

Pozrite si v našej galérii desiatky fotiek, ktoré sme si pre vás pripravili :)

„Festival bol dvojdňový. V piatok sa okrem programu uskutočnili aj scénické podujatia vo dvoroch. Následne v sobotu to bolo tiež v obci Rejdová, kde boli otvorené takzvané dvory. Tam si návštevníci mohli pozrieť ručné remeselné výrobky. Ženy priadli, tkali, paličkovali a vyšívali. Muži sa zas venovali rezbárskym činnostiam. Na malej scéne sme pripravili niekoľko súťaží. Po detskom programe na malej scéne sa konal sprievod účastníkov cez celú obec až do miestneho amfiteátra,“ uviedla pre Rožňava 24 Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Ako dodala, na podujatí vystupovali domáci i cezpoľní. „Na podujatí tento rok vystupovalo okolo 600 účinkujúcich. Počasie doprialo a dúfam, že sme uspokojili aj samotných divákov,“ hovorí Ferenczová.

Okrem obvyklého jarmoku ľudových remesiel si návštevníci mohli vyskúšať, aj vyrobiť vlastný výrobok z rôznych textilných techník v stánku Domu tradičnej kultúry Gemera, najmenší účastníci sa mohli realizovať vo výtvarnej dielničke. Záver 43. Gemerského folklórneho festivalu tradične patril ľudovým veseliciam na pľacu v Rejdovej.

Obrazom: 43. Gemerský folklórny festival Rejdová
82
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM