Peter Simon Správy

FOTO: Barokovú svadbu si prišlo pozrieť do Betliara množstvo zvedavcov

V areáli pred kaštieľom Betliar sa uskutočnila zaujímavá inscenovaná baroková svadba. Svadobných hostí prišlo neúrekom. Zistili sme aj plány múzea na ďalšiu letnú sezónu.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Barokovú svadbu si prišlo pozrieť do Betliara množstvo zvedavcov
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Podľa slov kultúrno-propagačnej manažérky betliarskeho múzea Judity Krajčiovej to bolo niečo vyše 2 500 ľudí. Svadobní hostia mali možnosť zažiť aj autentické salvy z diel. Tie boli podľa historických prameňov taktiež súčasťou svadby Žofie Serédyovej a Štefana Andrássyho zo 17. storočia. Prítomní tak videli pravú rekonštrukciu tejto historickej udalosti.

Program trval približne 90 minút. Celá realizácia prebehla na pódiu pred historickým kaštieľom pri fontáne. Pozrite si desiatky záberov z akcie v našej galérii.

Námet čerpali z historických prameňov

„Po zásnubách mladého páru sa konal samotný obrad presne podľa historických prameňov z obdobia, kedy žila Žofia Serédyová. Návštevníci si mohli zatancovať dobové tance a pripiť si s nevestou a ženíchom po obrade. Po programe bolo následne naplánované stretnutie návštevníkov so Žofiou a Štefanom v kaštieli počas prehliadok, ktoré prebiehali až do večerných hodín,“ povedala Krajčiová a dodala, že návštevníci sa okrem hlavného programu na pódiu mohli tešiť na pečené prasa, remeselnícky jarmok a vystúpenia sokoliarskej skupiny Horus za kaštieľom.

Historická skupina čerpala námet na prípravu dobovej svadby zo starých dokumentov. „Dali sme im podklady ku Žofii a jej rodine. Samozrejme aj o tom, ako taká svadba v minulosti vyzerala. Tanečné a hudobné choreografie čerpali už z vlastných zdrojov,“ uviedla kultúrno-propagačná manažérka múzea v Betliari.

Podľa jej slov svadba, ktorá sa uskutočnila v minulosti musela byť honosná, keďže sa jednalo o najvýznamnejšie šľachtické rodiny.

Tento rok najmasovejšie podujatie

Ako uviedla Krajčiová,uplynulé podujatie barokovej svadby sa dá považovať za najpočetnejšie podujatie tohtoročnej letnej sezóny. „Predpokladám, že bolo viac ako minulý rok. Prišlo sem minimálne 2 500 ľudí. Bolo vidieť, že podujatie oslovilo každú vekovú kategóriu. Stretnúť sme mohli ako domácich, tak aj turistov zo Slovenska a zahraničia,“ informovala Krajčiová.

Výstava ponúka aj svadobné predmety

Návštevníci majú ešte stále možnosť na výstave vidieť aj také predmety, ktoré sa barokovej s veľkou pravdepodobnosťou používali. „Máme rôzne strieborné a sklenené poháre a iné predmety, ktoré v tom čase používala rodina a príbuzní Žofie Serédyovej. Posledné sprievodné podujatie výstavy sa uskutoční už tento piatok 26. augusta 2016 od 17:00 hod. Jedná sa o prednášku historičky umenia Beatrix Basics na tému Osudy žien – osudové ženy, o veľkých ženách uhorských dejín. Následne sa kaštieľ 18. septembra zatvorí. O výstavu zo strany verejnosti je ešte stále veľký záujem. Pohyb múmie ľudia sledovali už od začiatku, keď sa odnášala z hradu Krásna Hôrka do Bratislavy na výskum,“ zhodnotila Judita Krajčiová.

Na záver uviedla, že múzeum už teraz plánuje výstavu na ďalšiu letnú sezónu. Mala by súvisieť s pripravovaným natáčaním seriálu v kaštieli. Ten už onedlho začne realizovať v historických priestoroch honosného sídla Andrássyovcov televízia Joj. „Všetko sa však ešte rozhodne na prelome nového roka,“ dodala Judita Krajčiová.

Obrazom: Veľkolepá svadba v Betliari
65
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: roznava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM