Peter Simon Správy

FOTO a VIDEO: Mária Terézia v podaní Anikó Vargovej

Inscenácia predstavila povýšenie grófa Karola Andrássyho I. do grófskeho stavu za jeho zásluhy v Sedemročnej vojne. Veľkonočné sviatky sa v betliarskom kaštieli nesú v znamení histórie.

Ilustračný obrázok k článku FOTO a VIDEO: Mária Terézia v podaní Anikó Vargovej
34
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Na veľkonočnú sobotu, 31. marca 2018 si v betliarskom kaštieli pre návštevníkov pripravili stretnutie s kráľovnou Máriou Teréziou v podaní Anikó Vargovej. V zaujímavej inscenácii si spoločne zahrala aj s hercami divadla Actores.

Pripravili divadelnú inscenáciu

Ako pre náš web uviedol riaditeľ múzea Július Barczi, inscenácia sa pripravila v rámci sprievodných programov ku prebiehajúcej výstave o Márii Terézii. „Doteraz sme mali skôr odborné programy, boli to komentované prehliadky, alebo takzvané pohľady z blízka. Divadelné predstavenie bolo takým odľahčením a je dôležité si jej život pripomínať aj takouto formou,“ povedal Barczi a dodal, že pri hľadaní vhodnej herečky ani minútu nezaváhali. „Je to priateľka nášho múzea a skvelá herečka, sme radi, že sa zmocnila tejto úlohy. Veľmi nám v tom pomohli aj herci z divadla Actores a iní,“ doplnil riaditeľ.

Inscenácia predstavila povýšenie grófa Karola Andrássyho I. do grófskeho stavu za jeho zásluhy v Sedemročnej vojne. V úlohe grófa Karola Andrássyho návštevníci uvideli herca divadla Actores z Rožňavy, Roberta Kobezdu a grófa Františka Nádasdyho zahral jeho herecký kolega Attila Bocsárszky.

Stretnutie s Máriou Teréziou sa konalo v interiéri kaštieľa o 14:00 hod., z dôvodu nepriazne počasia, keďže sa pôvode malo uskutočniť pred historickou stavbou. To však ľudí neodradilo. „Obe predstavenia, teda o 14:00 a 15:00 hod. si pozrelo 250 ľudí,“ doplnil riaditeľ múzea.

Anikó Vargová o Betliari aj Márii Terézii

Po skončení predstavenia sme vyspovedali aj známu herečku Anikó Vargovú. Ako pre náš web prezradila, do Betliara chodí rada. „Je tu naozaj príjemne. Na toto miesto sa mi viaže veľa krásnych spomienok, mám tu kamarátov, takže sem chodím rada. Hre sme sa venovali s textom len niekoľko dní, nemali sme až tak veľa času, ako v divadle, preto sme predstavenie obohatili aj improvizáciami. Reakcie divákov ma strašne potešili,“ hovorí pre Rožňavu 24 herečka.

„O Márii Terézii nemám až také znalosti, ako tu v múzeu, no čo viem, tak bola výnimočná, určite aj šľachetná a jej rodina bola pre ňu dôležitá. Myslím si, že bola odvážna a silná žena, avšak mala aj súcit. Panovníčkou jej formátu, by som netúžila byť, keďže to bola určite obrovská zodpovednosť,“ doplnila Anikó Vargová.

Vstup v nedeľu zadarmo

Kaštieľ v Betliari je pre návštevníkov otvorený počas celých sviatkov a môžete si pozrieť aj výstavu Mária Terézia – Kráľovná a jej doba v Andrássyovských zbierkach. „V piatok sú vstupy do kaštieľa od 10:00 do 15:00, v sobotu od 10:00 do 16:00 a v nedeľu a pondelok od 9:30 do 15:30. Vstup do kaštieľa je v nedeľu bezplatný, vstupy sú každú polhodinu s maximálnym počtom 30 návštevníkov. Rezervácie počas voľnej nedele nie sú možné. Voľné vstupenky si návštevníci môžu vyzdvihnúť v pokladni kaštieľa. Na Veľkonočný pondelok čaká najmenších návštevníkov počas prehliadky kaštieľa malé čokoládové prekvapenie,“ doplnila Krajčiová.

Video: Peter Simon / Zdroj: Facebook
Obrazom: Povýšenie grófa Andrássyho do grófskeho stavu (Anikó Vargová)
34
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM