Peter Simon Správy

Folklórny večer v GOS-ke na tému zvonkárstva: Svoje porozpráva aj zberateľ Michal Molčan z Rejdovej

Zvonkárstvo je remeslo nadviazané na chov oviec a dobytka.

Ilustračný obrázok k článku Folklórny večer v GOS-ke na tému zvonkárstva: Svoje porozpráva aj zberateľ Michal Molčan z Rejdovej
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko

Zvonkárstvo je remeslo nadviazané na chov oviec a dobytka. Patrilo medzi domáce remeslá a venovali sa mu poniektorí kováči a zruční pastieri počas zimného obdobia v oblastiach Pohronia, Považia, Oravy, Turca, Liptova, ale aj na Gemeri a Spiši, no niektoré zvonce sa však dovážali z Maďarska a Nemecka.

Ako informovala Mária Hlaváčová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave, remeselnou výrobou kutých zvoncov zo železného plechu sa od 16. storočia dokonca zaoberali zvonkári z Jelšavy. Vyrábali zvonce, ktoré vyvážali aj do Egypta, na Blízky východ a do Francúzska pre špeciálne parížske fiakre. Volali sa paríže a nechýbajú ani v zbierke hosťa ďalšieho folklórneho večera Mikuláša Gigaca zo Šumiaca.

„Podujatie U nás taká obyčaj, sa uskutoční dňa 22.11. (v stredu) o 19:00 hod., kedy privítame vzácnych hostí zo Šumiaca, ale aj z Rejdovej. Témou, ktorej sa budeme venovať, je tradícia zvoncov, výroba a ich využitie. Počas večera sa dozvieme o zvoncoch, ale aj spiežovcoch, ktoré v súkromnom múzeu zbiera pán Mikuláš Gigac. Ten k nám zavíta aj so svojimi priateľmi spevákmi a rodinou, s ktorými typickým šumiackým spevom a hrou na rôzne nástroje doplní večerný program. V Rejdovej máme tiež jedného zberateľa zvoncov, uja Miša Molčana, ktorý prijal pozvanie na tento folklórny večer. Svoju zbierku prezentuje pravidelne na Gemerskom folklórnom festivale,“ predstavila program Mária Hlaváčová.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM