Peter Simon Kultúra

Folklórny večer pod platanom: Návštevníkom prezentovali aj zaujímavosti o chove oviec

Gemerské osvetové stredisko v Rožňave usporiadalo druhý folklórny večer v átriu Domu tradičnej kultúry Gemera.

Ilustračný obrázok k článku Folklórny večer pod platanom: Návštevníkom prezentovali aj zaujímavosti o chove oviec
Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovala Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave, v stredu 22. júla 2015 sa uskutočnil už druhý folklórny večer. Pod názvom Folklórny večer pod platanom budú aj ďalšie podujatia, s cieľom približovať život a prácu našich predkov.

Tento posledný bol venovaný Ovčiarstvu v Gemeri s folklórnou skupinou Gočovan z Gočova. Príjemné letné počasie i zaujímavá téma prilákali viac ako sto priaznivcov tradičnej ľudovej kultúry z mesta i okolia Rožňavy.

Dana Lacková, ktorá uvádzala program a hostí večera stručne priblížila históriu Gemera.

Folklórna skupina Gočovan ponúkla pásmo zvykov, spevov a tanca. Zaujímavosti o chove o oviec v minulosti a dnes priblížil Ondrej Hlaváč, chovateľ oviec a vedúci folklórnej skupiny. Tému doplnil pán profesor Ondrej Hronec, rodák z Gočova, známy v oblasti ochrany, tvorby a ekonomiky životného prostredia, publicista a scenárista. Členky skupiny a nositeľky tradícií Mária Poláková a Zuzana Palacková ovčiarsku tému rozšírili a prítomných oboznámili s jedlami, ktoré sa v minulosti varili v pastierskych rodinách i na salašoch. „A aby to nebolo len o rozprávaní a spievaní, členovia Gočovanu priniesli aj niečo na ochutnanie, napr. gemerské guľky, ovčí syr i žinčicu a nechýbali ani známe „gôšovské koláše,“ dodala Ferenczová z Gemerského osvetového strediska.

V závere vedúci folklórnej skupiny Gočovan Ondrej Hlaváč vyzval prítomných, aby si zaspievali s ľudovou hudbou Ondreja Hlaváča ml., ktorá ich celým programom sprevádzala. Túto príležitosť zatiaľ využili len členovia folklórnych kolektívov, ale veríme, že v budúcnosti sa do programu zapoja aj diváci. „Aj druhý folklórny večer bol úspešný, potešil nás záujem divákov i samotných folkloristov z celého okresu a všetci sa tešíme na ďalšie stretnutie,“ doplnila Helena Novotná riaditeľka Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Foto: GOS

Folklórny večer pod platanom
20
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM