Peter Simon Správy

Festival Moldava Spolu sa nekonal! Prečo sa ho organizátori rozhodli zrušiť?

Hudobný festival Moldava Spolu, ktorý zakázalo mesto Moldava nad Bodvou, sa organizátori rozhodli zrušiť. Informovali o tom na tlačovej konferencii v Bratislave. Cieľom festivalu bolo združiť Rómov aj obyvateľov mesta, v ktorom došlo vlani v júni k policajnej razii.

Ilustračný obrázok k článku Festival Moldava Spolu sa nekonal! Prečo sa ho organizátori rozhodli zrušiť?
Zdroj: TASR

Organizátori poukázali na to, že výhrady mesta, prečo nemôžu festival organizovať, dostali po termíne, ako určuje zákon. „Zakázali nám to deväť dní pred konaním festivalu, pričom doba na vyjadrenie k odvolaniu je 15 dní, čím sme nedostali možnosť dočkať sa výsledku pred začatím festivalu,“ upozornili organizátori. Tvrdia, že rozhodnutie mesta je založené na skutočnostiach, ktoré nie sú objektívne a pravdivé. „Je to alibistické,“ dodávajú.

Za nepravdivý napríklad označili fakt o dostupnosti do osady. „Na ceste do osady nie je problém s prístupom záchranných zložiek, vyhnú sa tam dve vozidlá vedľa seba,“ doplnili. Pokračujú, že mesto tiež nežiadali o vyčistenie akýchkoľvek priestorov, ako sa uvádza v zákaze, ale o spoluprácu pri čistení a kosení. Za korektný nepovažujú ani údaj o počte obyvateľov na Budulovskej ulici. Zákaz akcie bol podľa organizátorov tým posledným, čo by od mesta po predchádzajúcej komunikácii o podujatí očakávali. Nepovažujú to za múdre, pretože toto rozhodnutie vyslalo občanom signál, že v meste sú dva oddelené svety, ktorých spájanie je vlastne nebezpečné.

Podľa primátora mesta Istvána Zachariaša organizátori festivalu mu nedoložili všetky potrebné materiály, a preto festival zakázal. „Požiadal som organizátorov, aby mi doložili stanovisko štátnej polície, pretože som potreboval zabezpečiť poriadok. Chcel som vedieť, na ktorých parcelách má byť festival, kde má byť javisko a akým spôsobom bude zabezpečená štátna polícia. Oni to neurobili. Z vlastnej iniciatívy som si preto vyžiadal stanovisko polície, kde bolo povedané, že v tom priestore v osade je to nebezpečné,“ argumentoval primátor Moldavy.

Organizátorom odkazuje, že majú právo, urobiť voči mestu právne kroky. „Počkám si na to, nemám z toho obavy.“ Dodal, že informácie, ktoré použil ako dôvody pre zákaz festivalu, mal zo stanoviska štátnej polície. „Napríklad o dostupnosti do osady alebo o počte obyvateľov,“ uzavrel.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM