Peter Simon Rôzne

Exkurziu spojili s taktickým cvičením: Dobrovoľný hasiči preverili techniku aj seba

V rámci exkurzie detí z miestnej materskej školy sa rozhodli dobrovoľní hasiči preveriť svoje schopnosti a poslušnosť techniky, ktorá pri zásahoch nesmie sklamať. Tohto roku spojili ukážky aj s prehliadkou zbrojnice a samotným taktickým cvičením.

Ilustračný obrázok k článku Exkurziu spojili s taktickým cvičením: Dobrovoľný hasiči preverili techniku aj seba
Zdroj: Dnes24.sk

Vo štvrtok 30.4.2015 v ranných hodinách navštívili dobrovoľných hasičov zo Slavošoviec miestni škôlkári z obce.

Ako nás informoval veliteľ DHZO Slavošovce Filip Revúcky, skôlkari si prehliadli priestory zbrojnice, výzbroj a výstroj hasičov a hlavne ich techniku. „Hasiči im ukázali, ako vyzerá taký život na zbrojnici a aká je naša činnosť. Najmenší mohli vidieť, kde hasiči cvičia, vzdelávajú sa, kde trávia čas počas pohotovosti, ale aj miesta, kde si môžu oddýchnuť,“ prezradil Revúcky. Ako dodal, taktiež im ukázali, ako rýchlo sa musia obliecť a vyraziť k zásahu.

Exkurziu spojili s taktickým cvičením

V rámci exkurzie si hasiči naplánovali aj taktické cvičenie, ktoré preverilo ich techniku, ale aj spôsob zásahu. „Taktické cvičenie malo za úlohu preveriť akcieschopnosť hasičskej techniky, členov hasičských družstiev pri plnení úloh pri samotnom zásahu s ohľadom na dodržiavanie BOZP, veliteľov družstiev a zásahu v spôsobe nasadzovania síl a prostriedkov,“ uviedol veliteľ DHZO Slavošovce, Filip Revúcky.

Ako nás informoval, jednotke bol nahlásený požiar v priestoroch Materskej školy Slavošovce závod. Hasičská jednotka na mieste vytvorila dopravné vedenie a 2 útočné prúdy. Veliteľ zásahu zhodnotil situáciu a na miesto udalosti požiadal o posilu druhé vozidlo.

Po ukončení cvičenia sa hasiči aj s deťmi presunuli na voľné priestranstvo, kde im ukázali priamo na otvorenom ohni techniky hasenia a zároveň dali možnosť naučiť sa používať ručné hasiace prístroje pre prípad vzniku požiaru.

„Druhým cieľom tiež bolo spoznanie hasebného obvodu, lebo zásahy v takýchto zariadenia sú jedny z najnáročnejších, nakoľko takéto budovy majú množstvo priestorov, kde sa hlavne deti snažia niekam ukryť pred nebezpečenstvom a nie utekať,“ dodal Revúcky.

Prevencia v mladom veku

Ako nám na záver prezradil veliteľ DHZO Slavošovce, touto akciou sa snažili pôsobiť aj preventívne. „Myslím si, že pomaličky sa nám aj týmto spôsobom darí predchádzať požiarom. V minulom roku sme zaznamenali pokles vzniku požiarov z nedbanlivosti pri hre detí s otvoreným ohňom a tohtoo roku v jarnom období sa dá povedať, že v oboch prípadoch požiarov trávnatého porastu nebola príčinou hra detí,“ uzavrel Revúcky.

Foto: Ján Garan

Exkurzia na zbrojnici a cvičenie v Materskej škole
27
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM