Peter Simon Správy

Dvadsať rokov od prvej premiéry: Ťažké začiatky vystriedal úspech

Divadlo ACTORES si v tomto mesiaci pripomína svoje dvadsiate narodeniny. Vzniklo v roku 1994. V novembri toho istého roka uviedlo svoju prvú premiéru. Ťažké začiatky divadla vystriedali medzinárodné ocenenia.

Ilustračný obrázok k článku Dvadsať rokov od prvej premiéry: Ťažké začiatky vystriedal úspech
Zdroj: Dnes24.sk

Úspešné mestské divadlo ACTORES Rožňava v tomto období oslávilo svoje dvadsiate narodeniny. Na počesť tejto udalosti sa členovia divadla rozhodli priniesť miestnym divákom svetoznámu krimi komédiu 39 STUPŇOV, ktorá mala v meste nesmierne pozitívny ohlas. My sme sa po premiére rozhodli vyspovedať herca a režisérku, aby nám priblížili ich dvadsaťročné účinkovanie na doskách mestského divadla.

Divadlo pôsobiace v našom meste má za sebou okrem nespočetného množstva predstavení na domácej pôde aj zaujímavé medzinárodné úspechy. Medzi takéto vystúpenia považujú herci divadla pôsobenie v štátoch ako Kanada, Venezuela, Čile, ale aj Mexiko či Egypt, kde získali aj niekoľko rôznych medzinárodných ocenení. „Jasné, za dvadsať rokov sa človek zmení. Prišiel som sem do divadla v roku 1994 ako začiatočník, ktorý ma veľké sny a plány, ale keď má človek svoje ciele, tie sa časom určite plnia. Som nesmierne rád, že sa podarilo toto divadlo v Rožňave zachovať,“ prezradil herec Robert Kobezda.

Zo začiatku mali štyroch divákov

Ako nám prezradila režisérka a riaditeľka divadla Tatiana Masníková, je sama prekvapená, ako rýchlo ubehol čas. Podľa jej slov divadlo zažilo veľké množstvo pozitívnych udalostí, ale spomína si aj na momenty, keď si človek uvedomí, že mohol urobiť niečo lepšie. „V celku je to úžasné, že tých dvadsať rokov sme dokázali priniesť občanom nielen naše divadelné predstavenia, ale aj kultúru, že sme dokázali osloviť aj detského diváka,“ dodala režisérka a riaditeľka divadla Masníková. Ako ďalej prezrádza, začiatky divadla boli veľmi smiešne. V hľadisku mali len štyroch divákov, ale trpezlivosť, reklama a práca zainteresovaných časom začala prinášať úspech.

Masníková viac krát uvažovala o odchode

" Bola som viackrát rozhodnutá, že odídem, že s tým praštím. Nie je to z dôvodu náročnej práce, ale vraj je to medzi umelcami bežné aj v iných divadlách. Skutočne, na psychiku je to veľmi veľká zátaž," prezradila Masníková. No v divadle vydržala aj napriek ťažším začiatkom. Ako dodala, zaželala by ľudom v divadle, aby boli trpezliví a lojálni k sebe, ďalej želá divadelníkom veľa úspechov v tvorivej práci.

My želáme divadlu ACTORES minimálne ďalších dvadsať rokov a taktiež veľa úspechov v práci. Vo videoreportáži si môžete pozrieť viac vyjadrení. Želáme príjemné sledovanie.

Dvadsať rokov od prvej premiéry: Divadlo ACTORES
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM