Peter Simon Správy

Dušičkový zhon v Rožňave opadol: Predajcovia prezradili, aké vence tento rok leteli

Slováci sa vyberali na cintoríny, aby si uctili pamiatku zosnulých. V Rožňave predajcovia ponúkali, či už v obchodoch alebo na trhovisku, rôzne vence, krásne rozkvitnuté chryzantémy a tovar všetkého druhu, ktorý je spojený s týmto sviatkom. Nás zaujímalo, čo si Rožňavčania kupovali najčastejšie.

Ilustračný obrázok k článku Dušičkový zhon v Rožňave opadol: Predajcovia prezradili, aké vence tento rok leteli
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Oslovili sme viacero kvetinárstiev v našom meste, ale aj pohrebné služby pri cintoríne s rovnakými otázkami. Väčšina predajcov sa zhodla, že sa ceny oproti vlaňajšku rapídne nemenia. Vence, ktoré sa u nás najčastejšie predávali, boli v takom cenovom rozpätí od tých 5 eur do 20 eur. Záležalo samozrejme na veľkosti,„ prezradila kvetinárka pri obchodnom dome. Ako ďalej dodala, výber či už medzi umelými vencami alebo vencami zo živých kvetov, je tak pol na pol. "Každý preferuje niečo iné, ale si myslím, že tie živé boli určite krajšie,“ dodala kvetinárka.

Vence kupovali mladší

Trhovisko, ktoré ešte pred pár dňami pripomínalo botanickú záhradu, ponúkalo prevažne pekne rozkvitnuté kvetiny. Najčastejšie sa objavujú chryzantémy, ktoré chválili aj okoloidúci. Vence zo živých kvetov tam síce neboli, ale umelých zato požehnane. „Ponúkali sme dosť veľký výber umelých vencov a ako ste si mohli všimnúť, mali sme fakt podľa mňa nádherné pestrofarebné chryzantémy. Ako predajca by som povedala, že tieto kvietky brali častejšie taký starší občania a vence nakupujú tí mladší,“ prezradila trhovníčka Mária.

Všetko na poslednú chvíľu

Rožňavčania si podľa opýtaných predajcov nechávali aj tento rok väčšinou nákupy na poslednú chvíľu. „Ľudia v meste nakupujú, keď majú peniaze. Ale väčšinu predávame už roky na poslednú chvíľu, tak približne dva, tri dni pred dušičkami,“ povedala kvetinárka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM