Peter Simon Správy

Drázus po lejaku: Voda odkryla aj podzemné elektrické vedenie, FOTO

Intenzívne dažde v Rožňave a okolí spôsobili viacero škôd. Zásah hasičov bol neodkladný. Na Čučmianskej ulici voda odplavila koryto potoka a zosunula sa časť cesty. Práce musia prebehnúť rýchlo.

Ilustračný obrázok k článku Drázus po lejaku: Voda odkryla aj podzemné elektrické vedenie, FOTO
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Búrka, ktorá sa prehnala našim mestom a okolím spôsobila viacero škôd. Ako sme vás informovali v článku, FOTO, VIDEO: Nočné búrky zamestnali hasičov, odčerpávali vodu, hasiči zasahovali celú noc. Nasledujúci deň sa mohli zisťovať škody. Na území nášho mesta okrem naplavenín na cestách vymylo aj koryto miestneho potoka. To spôsobilo zosuv časti cesty na známej ulici v Rožňave. Na ďalší deň v pohotovosti mesto, elektrikári aj vodári.

Mesto ráta spôsobené škody

Na Čučmianskej ulici došlo k odplaveniu časti cesty a odkrytiu podzemných elektrických káblov. „Prekážka bola označená, a následne vandalmi zničená. Technické služby mesta Rožňava zabezpečili ďalšie označenie prekážky na miestnej komunikácii. Odkrytie el. káblov bolo oznámené aj Východoslovenskej distribučnej spoločnosti, ktorá je vlastníkom el. vedenia. Na základe dohody so spoločnosťou odstránenie poruchy na danom mieste zabezpečí,“ uviedol pre Rožňava 24 zástupca primátora Ján Lach.

Ako dodal, zatiaľ mesto nemá vedomosť o ďalších škodách. Ak sú občania mesta, ktorým prívalové dažde spôsobili škody, nech ich v čo najkratšom čase nahlásia na Mestský úrad. Pozde nahlásené škody nie je možné zdokumentovať a overiť či skutočne vznikli z dôvodu prívalového dažďa. „Na území mesta prebieha odstraňovanie naplavenín a čistenie ciest tak, aby nebránili v bezpečnej komunikácii,“ dodal Lach.

Správa toku musí konať

Na vodnom toku Drázus v dôsledku intenzívneho dažďa došlo vo večerných hodinách v k.ú. mesta Rožňava k vzniku povodňových situácií. Vyhlásený bol aj 3. stupeň povodňovej aktivity. Príčinou zosuvu v danom mieste bol podľa Márie Grebeňovej-Laczovej zo Slovenského vodohospodárskeho podniku š.p.hlavne bočný prítok, ktorý vznikol z tzv. dotekania vnútorných vôd z priľahlého územia, ktoré nemá zberné odvodňovacie rigoly a priepusty. Samotné koryto je v danej oblasti dimenzované na prevedenie Q 50 – 100r prietoku.

„Dňa 22.8.2016 bol správcom toku -SVP š. p., Správa povodia Slanej Rimavská Sobota vykonaný monitoring povodňou zasiahnutého územia v k. ú. Rožňava aj za účasti zástupcov Mesta Rožňava a Okresného úradu Rožňava Odboru starostlivosti o životné prostredie, kde sa vykonala tzv. tvaromiestna obhliadka daného územia,“ spresnila pre Rožňavu 24 Grebeňová-Laczová.

Práce začali

Z pozície správcu vodného toku Rožňavský začal vodohospodársky podnik v zmysle zákona, ako aj v rámci Povodňového plánu zabezpečovacích prác, vykonávať povodňové zabezpečovacie práce vo forme odstraňovania nánosov, naplavenín a zátarasou. „Na mieste máme nasadenú ťažkú mechanizáciu a techniku. V stredu 24. augusta 2016, by sa mali práce dokončiť aj v uvedenom úseku, kde realizujeme úpravy koryta po brehovú čiaru – je tam nutné zastabilizovať poškodené ľavostranné opevnenie doplnením podsypového materiálu a následne opevniť svahy panelovými prefabrikátmi,“ hovorí Grebeňová-Laczová.

Ako dodala, vodohospodári plánujú vykonať aj komplexnú opravu poškodených častí korytovej úpravy uvedeného potoka, ktorý preteká našim mestom.

Obrazom: Pri búrke došlo k zosuvu koryta potoka a tiež časti cesty
16
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM