Peter Simon Kultúra

Dráma Dni v daždi zožala úspech: Herci divadla ACTORES nám po premiére prezradili svoje pocity

Dni v daždi, to je názov novej divadelnej hry, ktorú si herci pripravili a prezentovali počas uplynulých dní. Nás zaujímalo, aké sú ich pocity po veľkolepej premiére.

Ilustračný obrázok k článku Dráma Dni v daždi zožala úspech: Herci divadla ACTORES nám po premiére prezradili svoje pocity
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Priaznivci divadla si počas uplynulých dní mohli pozrieť ďalší Broadwayský trhák, ktorý si pripravili herci mestského divadla ACTORES Rožňava. Dni v daždi je dráma amerického súčasného autora Keitha Huffa, ktorá bola ocenená prestížnou americkou cenou Josepha Jeffersona za najlepšiu hru.

Už spomínaná divadelná inscenácia, v ktorom účinkuje herec Róbert Kobezda a Attila Bocsárszky mala premiéru v Rožňave 16.mája 2015, keď celá divadelná sála praskala vo švíkoch. Druhá premiéra predstavenie ostala taktiež beznádejne vypredaná. Ako sme zistili, zo strany divákov sa predstavenia divadla ACTORES tešia veľkej obľube. Po prvej premiére sa tradične v priestoroch divadla uskutočnila aj recepcia, na ktorej sa herci poďakovali za účasť a konal sa slávnostný prípitok. Nás zaujímalo, aké sú bezprostredné pocity hercov po úspešne odohranej dráme. „V príhovore som uviedol, že posledným Broadwayským hitom bolo 39 stupňov, to znamená komédia a toto je dráma. Je to ťažký príbeh. Zaujímavosťou je, že na javisku sedia aj diváci, takže ten kontakt je veľmi blízky. Dej vnímajú naplno a nemajú kde uniknúť,“ uviedol pre náš web herec Róbert Kobezda.

Ďalšou špecifikáciou hry aj počet hercov. V inscenácii Dni v daždi sú len dvaja. Predstavenie je preto podľa slov hercov ťažšie a musia byť nadmieru zohratí. „S mojím kolegom Róbertom Kobezdom sa mi hrá veľmi dobre. On vie, čo chcem na javisku ja a opačne. Samozrejme toto funguje aj s ostatnými v celom divadle, no hra s väčším počtom hercov je zas úplne o niečom inom. Hral som vo viacerých divadlách a musím povedať, že v tomto sa cítim najlepšie,“ konštatoval herec Attila Bocsárszky.

Aj podľa slov Kobezdu je hra vo dvojici o dosť ťažšia. „Nebola žiadna scéna, len stoličky a my. Ťažký text a hodina hrania. Musíme diváka upútať a niekedy ten text nestačí,“ prezradil Kobezda.

Ako sme zistili, z hry jasne vyznievala téma obete. Cieľom divadla bolo a je ponúkať aktuálnu tému zlyhania ľudských charakterov, tých, ktorí sú v podstate sami zodpovední za osudy iných ľudí. Touto inscenáciou divadlo pokračovalo v tvorbe inscenácií malých foriem, ktoré dokážu oveľa cielenejšie podať silnú výpovednú hodnotu a teda sa stretávajú s veľmi pozitívnym ohlasom. „Snažíme sa prinášať divákom nové a moderné divadelné hry, ktoré získavajú ocenenia v zahraničí. Po úspechu krimi komédie 39 Stupňov je toto ďalší Broadwayský hit, ktorý nazrel do ľudských osudov a duší,““ povedal Kobezda.

A o čom je vlastne hra dni v daždi? To nám na záver prezradil herec Róbert Kobezda. „Chicagskí policajti Joey a Denny sú dlhoroční partneri a najlepší priatelia. Joey je slobodný a osamelý, a Denny je ženatý a má deti, ale obaja muži majú nedostatky a vážne problémy. Introvertný Joey sa potýka s problémami s pitím a tajne miluje Dennyho manželku Connie. Nahnevaný tvrdý chlap Denny zakrýva svoj rasizmus a podvádza Connie s prostitútkou. Obaja muži ponúkajú kontrastné popisy svojich vlastných trýznivých zážitkov.“

Foto: ACTORES

Inscenácia DNI V DAŽDI
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM