Ondrej Petričko Rôzne

Dodržiavajte pitný režim: Pivo alebo káva sa nepočítajú!

So zvyšujúcimi sa teplotami stúpa množstvo vody, ktorú potením vylúčime. Tekutiny preto musíme pravidelne a v dostatočných množstvách dopĺňať. V horúčavách by mal dospelý človek vypiť aspoň tri litre nápojov. Pozor! Malinovky, pivo, alkohol alebo káva sa do tohto množstva nezapočítavajú.

Ilustračný obrázok k článku Dodržiavajte pitný režim: Pivo alebo káva sa nepočítajú!

Meteorológovia očakávajú, že na Slovensku by mohol byť v utorok prvý tropický deň tohto roku, keď môže teplota vzduchu v južných okresoch vystúpiť nad 30 stupňov Celzia. Vysoké teploty so sebou prinášajú zdravotné rizika a môžu spôsobiť aj kolaps. Nebezpečné sú hlavne pre ľudí sod srdcovými chorobami, vysokým krvným tlakom alebo hormonálnymi ochoreniami. K rizikovým skupinám patria aj starší ľudia.

Vypite najmenej tri litre tekutín

Ľudia by počas horúčav mali dbať na dodržiavanie pitného režimu. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre nápojov. „Nevhodné sú však nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú tekutiny prijaté vo forme malinoviek, piva, alkoholu, kávy. Ideálna je obyčajná voda,“ uvádza Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Nápoje by sa mali prijímať pravidelne v menších dávkach, vhodnejšie sú vlažné nápoje.

Počas teplých dní si treba dávať pozor nielen na pitný režim, ale aj na to, čo jeme. Potraviny, ktoré si vyžadujú chladenie a potraviny v systéme rýchleho občerstvenia môžu byť počas letných mesiacov viac nebezpečné. „Nakúpené chladené či mrazené potraviny treba preto čo najskôr prepraviť domov do chladničky, pokiaľ sa mrazené potraviny cestou rozmrazia, nemali by sa už opätovne zamrazovať, treba ich spracovať,“ radí ÚVZ SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM