Peter Simon Správy

Dobšinčania to vzali do vlastných rúk: Miestny park zmenili na nepoznanie

Zabudnutý a schátraný. Tak mnohí označovali park na rázcestí SNP a Novej ulice v Dobšinej. Nebolo sa čomu čudovať, keďže starostlivosť oň bola dlhé roky iba minimálna. Mestské lesy z Dobšinej sa rozhodli konať.

Ilustračný obrázok k článku Dobšinčania to vzali do vlastných rúk: Miestny park zmenili na nepoznanie
Foto: Juraj Karika / Zdroj: Dnes24.sk

Podľa vyjadrení samosprávy z parku postupne zmizli lavičky, kvety, ba vlastne hocičo, čo by park pripomínalo. Tento stav sa nedávno rozhodli zmeniť Mestské lesy Dobšiná spol. s.r.o. , ktorých sídlo zo zadnej strany susedí s parkom, skôr tým, čo z neho zostalo. Pracovníci spoločnosti so stopercentnou účasťou mesta sa už na torzo parku odmietli iba prizerať a zobrali veci do svojich rúk.

„Dlhodobo naša spoločnosť vyvíja rôzne aktivity pre občanov a organizácie formou sponzorstiev a tak sme sa snažili aj v spolupráci s primátorom mesta Dobšiná, Jánom Slovákom nájsť riešenia, kde by sme ukázali možný smer, akým by sa mohli uberať aj ostatné verejné priestranstvá. Naši zamestnanci sú tu dobrovoľne, nie z donútenia a mnohé nápady na skrášlenie tohto verejného priestranstva priniesli práve oni,“ povedal konateľ Mestských lesov Dobšiná Marcel Kollárik.

Kollárik spresnil, že obnova parku podľa predbežných odhadov vyšla na 300 eur.

Ako informoval konateľ, pri obnove parku boli použité okrasné stromčeky, ktoré nepochádzali z lesnej škôlky podniku a ostatný materiál, ako aj výrobu si dokázali zabezpečiť Mestské lesy vo vlastnej réžii. Podľa vyjadrení sa budú Mestské lesy starať o park celoročne v spolupráci so zodpovednými susedmi, kde bude zabezpečený aj dohľad, aby sa predišlo vandalskému konaniu nezodpovedných. Využitý bude dokonca aj nevkusne osadený stĺp elektrického vedenia, na ktorý sa dajú popínavé okvetné rastliny a tak zapadne do okolia. Miesto v parku našli aj nové lavičky, ktoré budú slúžiť jednak na trávenie voľných chvíľ, no vítané budú aj u seniorov, ktorí si môžu cestou z nákupov oddýchnuť v pekne upravenom prostredí, ktorého úprava trvala iba jediný deň.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM