Tomáš Šuhajda Tlačové správy

Do Rožňavy zavítal špecialista na korenie: Priniesol spôsob, ako ušetriť na chutnom jedle! VIDEO

David Jurásek je v rodnom Česku ale pomaly no iste už aj na Slovensku známym pojmom v oblasti korenín. V uplynulých dňoch si to namieril k nám do Rožňavy, presnejšie do Veselej Farmy. Pozrite, čo všetko prezradil zo svojho úspešného príbehu a v čom spočíva tajomstvo jeho chutného a zdravého korenia.

Ilustračný obrázok k článku Do Rožňavy zavítal špecialista na korenie: Priniesol spôsob, ako ušetriť na chutnom jedle! VIDEO
Zdroj: Dnes24.sk

Bylinkár z Moravy zasvätil svoj život koreninám pred piatimi rokmi. Dnes vlastní sieť predajní v Česku aj na Slovensku. „Moje korenie je bez glutamátu a bez soli, sú to čisté bylinky. Jednu časť byliniek si nechávame pestovať v Česku a na Slovensku a iné zas nakupujem v Rakúsku, Nemecku, niečo v Poľsku. Bylinky dovážam aj priamo z Rotterdamu, priamo z burzy korenín,“ ozrejmil David s tým, že bylinky následne sám mieša. Zmesi od výmyslu sveta taktiež sám aj vymýšľa.

Ohľadom soli v koreninách uvádza aj konkrétny príklad. Jeho korenie Pečené kura obsahuje 100% byliniek a 0% soli, kým bežne dostupné zmesi na pečené kura obsahujú 30% byliniek a 70% soli. Obyčajnú soľ si kúpite už za babku, kým v koreninách za ňu zaplatíte niekoľkonásobne viac. 100% bylinkovým korením tak šetríte, keďže nevyhadzujete veľké peniaze za obyčajnú soľ.

„Ja som diabetik a na trhu som nenašiel korenie, ktoré by bolo úplne čisté tak som sa rozhodol toto korenie vyrábať, asi takto to celé vzniklo. Začal som v malom, ale postupne sa to celé takto rozbehlo,“ priblížil tento rodák z Brna. Svoje zmesi nepredáva na gramy, ako je to zvyčajne, ale v naberačkách. Čo znamená, že ľudia si ich pred nákupom môžu otestovať – ochutnať alebo privoňať.

„Receptúry pochádzajú z mojej hlavy. Sledujem dianie na trhu, čo si ľudia želajú a chcú a tak to miešam. V ponuke sú receptúry priamo z mojej hlavy no máme aj iné kuchyne, ako talianska, francúzska a týmito kuchyňami sa inšpirujem no miešam to podľa vlastnej chuti. Keď tú zmes vymyslím, tak ju následne vyskúšam v jedle, potom ju dám mojej rodine a priateľom a následne, ak sa ujme, tak ide do predajného obehu,“ prezradil pre Rožňava 24 ako vznikajú jednotlivé korenia.

V ponuke má napríklad Staročech, Pečené kura, Korenie na gril, Thajské kari, šalátové bylinky a robí aj celú radu pre vegetariánov. Jeho korenie je vhodné aj pre deti a tak ich dodávajú do školských jedální, či dokonca do materských škôl… Jednou z hlavných zásad je, že korenie nikdy nemieša vopred. „Reagujem na to, koľko je v predajniach daných korenín a podľa toho sa riadim a hlavne meliem koreniny priamo pred spracovaním a tým korenie krásne vonia a chutí úplne inak, ako keby ste ho kúpili niekde v regále, kde leží rok,“ hovorí David.

„Zásadnou vecou z obchodného pohľadu u mňa je, že v každom meste je len jedna predajňa, ako tu v Rožňave Veselá Farma. Ľudia si korenie pekne vyskúšajú a zaučím predajcov. Vo Veselej Farme je priamo k odberu približne 15 korením, no keď ľudia navštívia stránku www.davidkovokoreni.sk, tak si môžu objednať cez internet zo širokej ponuky a my to následne na tú danú predajňu pošleme bez poštovného,“ doplnil známy špecialista na koreniny.

Prezentácia byliniek vo Veselej Farme
1
Galéria
Prezentácia byliniek vo Veselej Farme
11
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM