Peter Simon Tlačové správy

Detské oddelenie v Rožňave ako v rozprávke: Pozrite sa, ako sa vyfarbilo!

Staré bezfarebné steny nahradili farebné, na ktorých pribudli obrázky zvieratiek, kvetov, či veselých postavičiek z rozprávok. Zdravotná poisťovňa Dôvera spolu so združením Osmijanko kompletne premenili oddelenie a tým spríjemnili deťom pobyt v nemocnici.

Ilustračný obrázok k článku Detské oddelenie v Rožňave ako v rozprávke: Pozrite sa, ako sa vyfarbilo!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Detským oddelením v Rožňave prejde v priebehu roka približne 1 000 pacientov, ktorí tu strávia dlhší alebo kratší čas. Žiadnemu pacientovi tento pobyt určite príjemný nie je. Od včerajšieho dňa však celý priestor chodieb, izieb ale aj ošetrovne prešiel renováciou, ktorá dodáva tomuto oddeleniu nádych domova a pohodlnej atmosféry. „Dôvera spolu so združením Osmijanko sa rozhodli zrenovovať tieto priestory v nemocniciach a takýmto spôsobom pomôcť detským pacientom prežiť ten pobyt v nemocnici, ktorý je často stresujúcim. Aplikovali sa živé farby ako napríklad žltá, zelená, postavičky, zvieratká. So združením Osmijanko spolupracujeme, už dlho no v posledných dvoch rokoch robíme intenzívne takéto projekty,“ povedal generálny riaditeľ Dôvery Martin Kultan.

Nepoznajú výnimočnú situáciu

Novo vymaľované priestory si symbolickým prestrihnutím stuhy prevzali zamestnanci a vedenie nemocnice. Už tradične na odovzdaní nechýbali ani klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors, ktorí počas odovzdávania zabávali hospitalizované deti. „Som si istá, že toto vynovené oddelenie nepochybne spríjemní celý pobyt pacientov na našom oddelení. My sme sa snažili roky spríjemňovať vzhľad tohto oddelenia, ale bolo pre nás príjemným prekvapením, že Dôvera našla vo svojich rezervách určité prostriedky, ktoré mohla venovať,“ zhodnotila primárka oddelenia Eva Mocová.
Ako ďalej dodala nie je výnimočnou situáciou na oddelení, ak v sprievode starej mamičky leží jej dcéra ale aj vnúča a snažia sa zvládnuť všetko.

„Som presvedčená, že deťom pestrofarebné steny vyčaria úsmev. Pre nás je najväčšou odmenou, keď vidíme ako deti zabudnú na to, že sú v nemocnici. Našou snahou je, aby postupne v každej nemocnici mali na nás pamiatku v podobe veselých obrázkov alebo detských izieb. Spoločnými silami s Dôverou sa nám podarilo zrekonštruovať priestory už v takmer 30 nemocniciach. Tento rok to boli napríklad aj nemocnice v Bojniciach, Starej Ľubovni a v Žiari nad Hronom,“ dodala na záver riaditeľka združenia Osmijanko Jana Pecsérke-Kubranská.

Viac zaujímavých slov ale aj záberov novo vymaľovaného oddelenia nájdete vo videoreportáži.

Detské oddelenie v Rožňave sa vyfarbilo
1
Galéria
Detské oddelenie v Rožňave sa vyfarbilo
10
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM