Radka Deckerová Od Vás

Deti vo vytržení: Do Rožňavy zavítal legendárny Krtko

Všetkým deťom okamžite ožili oči! Tým najmladším prišiel do Rožňavy spraviť radosť nezabudnuteľný Krtko. Práve tejto rozprávkovej postavičke je venovaná špeciálna výstava v miestnej knižnici.

Na jej utorkovom otvorení sa zúčastnili deti materských škôl, mamičky i babičky so svojimi ratolesťami. Úsmevy, smiech i prekvapené očká nasvedčovali tomu, že Krtko ostane ešte dlho živý aj pre ďalšie generácie detí. Všetci záujemcovia si môžu putovnú výstavu nezabudnuteľnej detskej postavičky pozrieť v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského zadarmo až do 25. apríla.

Keďže po marci začal Týždeň detskej knihy, pozvali sme si aj deti zo Základnej umeleckej školy, literárno-dramatického odboru, ktoré vystúpili s krátkym programom na tému ako sa správať a mať rád knihu.

„Čítalka“(Monika Nell), ktorá býva v knižnici, každý deň kontroluje a listuje, či sú knihy v poriadku. Raz nájde zlepené stránky zvyškom žuvačky. Rýchlo si zavolá hopsajúcich „Pomkov“( Žofia Bodoková, Katarína Szombathyová, Veronika Fazekašová), ktorí deťom vysvetlia, ako slušní a múdri čitatelia majú s knižkami narábať. Úlohou detí je, aby si zapamätali, že sa stránky listujú iba čistými rukami, že sa nad knihami nesmie jesť, nerobia sa papierové ušká zo stránok a zásadne sa do nich nepíše. Potom spolu „čarujú“ a v spoločne v odčarovanom otvorenom kufri si nájdu hračky, ktoré deti vedia správne pomenovať a priradiť im začínajúce písmenká. Deti sú veľmi šikovné a "POMKOVIA s ČÍTALKOU sú spokojní, veď všetci vedia, že v KNIHÁCH JE NIEČO VZÁCNE, niekto v nich býva. Kto? Predsa čarovné, poučné a milé rozprávky“ prezradila pani učiteľka ZUŠ Monika Kardosová.

Po krátkom programe nasledovalo premietanie dlhoočakávaných rozprávok s Krtkom.

Zdeněk Miler ( nar. 21.2.1921 Kladno, zomrel 30.novembra 2011 Nová Ves pod Pleší ) bol český animátor a ilustrátor, autor či akýsi otec kreslenej rozprávky KRTKO. Rodák z Kladna začínal v zlínskych filmových ateliéroch. Za hlavného hrdinu zvolil malého hmyzožravca. Údajne na neho prišiel, keď pri prechádzke zakopol o krtinec. „ Pamätám sa ako dnes. Vtedy som mu nakreslil červenú šiltovku a on mi z papiera hneď utiekol. Šiltovku zahodil a chcel lopatku. Od tej chvíle sme vedeli, že jeden bez druhého nemôžeme byť“ povedal Zdeněk Miler vo svojej knižke s názvom Deťom.

V roku 1956 vznikol prvý a asi najslávnejší Krtkov príbeh o tom, ako ku nohavičkám prišiel. V tom istom roku za neho Miler získal Benátskeho leva na filmovom festivale v tomto talianskom meste.

Príbehom s krtkom Miler venoval väčšinu svojej tvorby – približne 50 filmov z celkových sedemdesiatich. K tomu doplnil nezameniteľnými ilustráciami vyše štyridsať kníh pre deti.

roznava24.sk/Ta­tiana Bachňáková

krtko_rv
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM