Peter Simon Rôzne

Dedinka pri Rožňave plná histórie: Zaujímavosti na každom kroku, FOTO

Stará vinohradnícka obec, ktorá je aj súčasťou Turnianskej vínnej cesty, skrýva veľa zaujímavostí.

Ilustračný obrázok k článku Dedinka pri Rožňave plná histórie: Zaujímavosti na každom kroku, FOTO
7
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Okrem rímskokatolíckeho kostola v obci nájdete aj pôvodné roľnícke domy, či typickú vahadlovú studňu.

Ako informuje turistický a informačný portál Slovenský kras, malá obec Silická Jablonica, ktorá sa nachádza priamo medzi planinou Dolný vrch a Silickou planinou v národnom parku Slovenský kras, skrýva množstvo zaujímavostí.

Prvá písomná zmienka o obci je zo 14. storočia. V blízkom okolí obce sa vyskytujú rôzne prírodné zaujímavosti, či už závrty, priepasti, vyvieračky, jaskyne alebo vzácna fauna a flóra, ktoré dodáva danej lokalite ten pravý nádych prírody. Lokalita je na turizmus ako stvorená.

Z pamiatok sa v obci zachovalo mnoho. Okrem rímskokatolíckeho kostola z roku 1867 a klasicistického reformovaného kostola z roku 1789 je zaujímavosťou obce aj typická vahadlová studňa nazývaná gémeskút.

Neďaleko obce na planine Dolný vrch stál aj neveľký hrad, zvaný Sokolí hrad. Podľa informácií patril rodine Bebekovcov. Dnes sú však z hradu už iba nepatrné zvyšky murív.

V obci Silická Jablonica sa zachovalo množstvo pôvodných gemerských roľníckych domov, čo je najviac zachovaných ľudových domov v celej oblasti Gemera.

Typickým znakom architektúry južných častí Gemera sú domy s prvkami ľudového klasicizmu, s vaľbovou alebo sedlovou strechou, ktoré sú pokryté šindľom alebo škridlou.

Zdroj: slovensky-kras.eu

Obrazom: Historické skvosti neďaleko Rožňavy
7
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM